ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο Bloomberg: Η Ελλάδα έτοιμη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Γεραπετρίτης στο Bloomberg: Η Ελλάδα έτοιμη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Με συνέντευξή του στο Bloomberg ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε για καίρια ζητήματα όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σημειώνουν πρόοδο προς μια συμφωνία σύντομα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Αναμένουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες μεταξύ άλλων με τη Γαλλία και την Κύπρο, θα «παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως με τον εμπορικό της στόλο».

«Εάν χρειαστεί, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στείλει βοήθεια με στρατιωτικά μέσα, όπως έκανε τον Νοέμβριο, όταν έστειλε ένα C-130 με φαρμακευτικές και ιατρικές προμήθειες στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο Bloomberg.

Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας για τον ελλιμενισμό των πλοίων.

«Ισχυρό το διεθνές κεφάλαιο που έχει προσελκύσει η Ελλάδα λόγω της καλής οικονομικής της κατάστασης»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε και στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης, απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και πλέον οι οικονομικοί της δείκτες «τρέχουν» με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.

«Το διεθνές κεφάλαιο που έχει προσελκύσει η Ελλάδα λόγω της καλής οικονομικής της κατάστασης είναι πολύ ισχυρό. Μας επιτρέπει συχνά να λειτουργούμε από θέση ισχύος, αλλά κυρίως να λειτουργούμε με αυτοπεποίθηση», τόνισε.

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά»

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε πως «έχουμε μάθει να οργανώνουμε τις συζητήσεις μας κατά τρόπον ώστε να μην παράγονται εντάσεις ή να δημιουργούνται κρίσεις».

Αναφερθείς στις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Αθήνα από την Ελλάδα και την Τουρκία σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια και η εκπαίδευση, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής τους.

«Οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν με αυτές αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε να ζούμε αρμονικά», τόνισε.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας για την επιστροφή τους.

«Είμαστε σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα πράγματα δεν έχουν φτάσει ακόμη σε σημείο, ώστε να μπορεί να ειπωθεί πως το όραμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ