ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αμανατίδης για τούρκους στρατιωτικούς: Θα τηρηθούν αυτά που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία

Γ. Αμανατίδης για τούρκους στρατιωτικούς: Θα τηρηθούν αυτά που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία
REUTERS/ MURAD SEZER

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια πιο γρήγορη διαδικασία στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο, καθώς η βαρύτητα των αδικημάτων στα οποία ζητείται η έκδοσή τους είναι μεγάλη, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τηρηθούν αυτά που προβλέπουν η ελληνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 FM, και απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο ακόμα και αν κινδυνέψουν να καταδικαστούν σε θάνατο, ο κ. Αμανατίδης είπε: «Γνωρίζετε το άρθρο 3 για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν και αρμόδια είναι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, σε σχέση με τη χώρα μας γίνονται και οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, αναφερόμενος στη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναμένεται να εκδηλωθεί από τους υπουργούς η σταθερή στήριξη της αξίας της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και η προάσπιση ενός κράτους δικαίου και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, τερματισμός της βίας και αποκατάσταση της ομαλότητας.

Ο υφυπουργός εκτίμησε ακόμα ότι η Ελλάδα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, αναβαθμίζεται στον μοναδικό, ίσως, παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος που μίλησε για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης στη γειτονική χώρα και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.

«Το παρακολουθούμε με ηρεμία, με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση και με τη συμφωνία η οποία άπτεται και της ΕΕ», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ