ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκροτείται ειδική επιτροπή για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες στη Βουλή

Συγκροτείται ειδική επιτροπή για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες στη Βουλή
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Από το μικροσκόπιο Ειδική Επιτροπής που συγκροτείται στη Βουλή, θα περνούν στο εξής οι διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Η νέα Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση θα διερευνά το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., Καναδά και Η.Π.Α.. Αντικείμενο της θα έχει μεταξύ άλλων, την προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, η συνεργασία με τυχόν αντίστοιχες επιτροπές των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και η διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και, μέσω αυτής, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Επίσης θα συνεργάζεται με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών που έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, όπως η Greenpeace και οι Φίλοι της Φύσης.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Νίκος Βούτσης και μέλη της οι πρόεδροι των έξι διαρκών Επιτροπών της Βουλής, βουλευτές όλων των κομμάτων, εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής και προϊστάμενοι των αρμόδιων διευθύνσεων του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ