ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέντη: Στο «μικροσκόπιο» τα ρούχα που έκαψαν οι χούλιγκανς μετά την επίθεση

Ρέντη: Στο «μικροσκόπιο» τα ρούχα που έκαψαν οι χούλιγκανς μετά την επίθεση
EUROKINISSI / ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Με εντατικό ρυθμό συνεχιζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των χούλιγκανς που βρίσκονταν πίσω από την αιματηρή επίθεση στο Ρέντη.

Στον απόηχο του θανάτου του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που έχασε τη ζωή του από τη φωτοβολίδα την οποία έριξε ο 18χρονος κατηγορούμενος, οι συνάδελφοί του στην κηδεία του σήμερα δεσμέυτηκαν πως θα ανακαλύψουν τους υπαίτιους και όπως είπαν χαρακτηριστικά θα τους «βγάλουν από τα λαγούμια τους».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές εστιάζουν τις έρευνές τους σε καταθέσεις σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι χούλιγκανς μετα την επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις, άλλαξαν ρούχα. Παράλληλα, στο στόχαστρο βρίσκεται η αποθήκη που είχαν οι χούλιγκανς για να κρύβουν τον «οπλισμό» τους, μολότοφ και φωτοβολίδες.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το OPEN, δεκάδες ήταν οι χούλιγκαν του Ολυμπιακού οι οποίοι μετά τα επεισόδια έξω από το γήπεδο του Ρέντη -κι ενώ οι Αρχές τους απέκλεισαν σε αυτό- έκαψαν τα ρούχα που φορούσαν, στις τουαλέτες του γηπέδου, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντοπίστηκε DNA στα υπολείμματα των ρούχων που κάηκαν και αυτή τη στιγμή οι Αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της ταυτοποίησης των ατόμων αυτών. Μάλιστα, το γεγονός ότι επέλεξαν να κάψουν τα ρούχα τους, αποτελεί και βασικό στοιχείο ενοχής, όσον αφορά στην εμπλοκή τους στη φονική επίθεση.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μάλιστα, πάνω από 50 άτομα έχουν καταθέσει στη ΓΑΔΑ, με περίπου 25-30 εξ αυτών να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας (ΥΑΒΑΧ) ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται βίντεο και πληροφορίες για συμμετοχή των «σκληρών» χούλιγκανς και σε επεισόδια στον Βόλο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύκλος των τουλάχιστον 25 υπόπτων έχει προκύψει κυρίως από καταθέσεις ατόμων που έχουν προσαχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Στο «στόχαστρο» μεταξύ των υπόπτων βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο 27χρονος «μάνατζερ τράπερ» για τον οποίο άλλωστε υπήρχαν από την πρώτη στιγμή μαρτυρίες που τον ήθελαν να προμηθεύει με ναυτικές φωτοβολίδες τους νεαρούς χούλιγκανς.

Αναβαθμίζεται το κατηγορητήριο για τον 18χρονο - Τα ισόβια νέο πλαίσιο ποινής

Την ίδια ώρα, η τραγική κατάληξη του 31χρονου αστυνομικού την Τετάρτη (27/12), που νοσηλευόταν για περισσότερες από 20 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ποινική μεταχείριση του 18χρονου, καθώς το κατηγορητήριο αναβαθμίζεται από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανθρωποκτονία τετελεσμένη.

Όπως μάλιστα εκτίμησε ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, ερωτηθείς στην ΕΡΤ σχετικά με το κατηγορητήριο «Θα ασκηθεί συμπληρωματικά νέα ποινική δίωξη. Θα αναβαθμιστεί η κατηγορία από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε τετελεσμένη ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Επομένως, το πλαίσιο ποινής πλέον για τον κατηγορούμενο θα είναι τα ισόβια. Βέβαια ο 18χρονος έχει το νεαρό της ηλικίας, το οποίο βάσει του ποινικού κώδικα μπορεί να σημαίνει ότι θα του αναγνωριστεί η ειδική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας. Σε πραγματικά χρόνια έκτισης το μέγιστο θα είναι τα 18, ενώ γίνεται μια νέα αλλαγή με τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική δικονομία που έχουν τεθεί σε διαβούλευση αλλά ακόμη δεν έχει ψηφιστεί» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 18χρονος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στα αιματηρά επεισόδια, ενώ εκκρεμεί το δεύτερο αίτημά του προκειμένου να ενταχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ