ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικό Ναυτικό: Ύψιστη προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ

Πολεμικό Ναυτικό: Ύψιστη προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού. ΓΕΝ

O εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, παραμένει «υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού» επισημαίνουν ναυτικές πηγές μιλώντας στο CNN Greece.

Αρμόδιοι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μελέτησαν την τεχνική προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Γερμανών και Ολλανδών και έχουν παραδώσει στη πολιτική ηγεσία και στην ΓΔΑΕΕ τον φάκελο με την προσφορά, έτοιμο για συμβασιοποίηση.

Ο αρχικός στόχος ήταν η σύμβαση να υπογραφεί στα τέλη του 2023. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού να αναμένει το πράσινο φως απο την ΓΔΑΕΕ για τη συνέχιση των διαδικασιών.

Πότε θα γίνει η συμβασιοποίηση

To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει «κολλήσει» σε νομικά προβλήματα για τους τους όρους της σύμβασης, αλλά και σε αλλαγές που προέκυψαν στη κοστολόγηση λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και πλέον αναμένεται να προχωρήσει σε συμβασιοποίηση μετά και τις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που αναμένεται να λάβει χώρα εντός του Ιανουαρίου 2024.

Πρόκειται για πρόγραμμα που έχει εγκριθεί απο το ΚΥΣΕΑ και η συμβασιοποιήση του είναι ζωτικής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό. Το κόστος του εκσυγχρονισμού των τέσσερων φρεγάτων αναμένεται να προσεγγίζει με τις αλλαγές στην κοστολόγηση τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τις κρίσεις του Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Άμυνας, στο οποίο οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα καταθέσουν με σειρά προτεραιότητας τις προτάσεις τους για την εξοπλιστική ενίσχυση των κλάδων για την επόμενη τετραετία.

Εξαιτίας των προκλήσεων ασφαλείας και των αναγκών για σύγχρονες και ισχυρές Μονάδες Επιφανείας, το Ναυτικό Επιτελείο επιθυμεί η πρώτη Φρεγάτα της κλάσης, η «ΥΔΡΑ», να μπει στη δεξαμενή εντός του 2024 για να είναι δυνατή παράδοση της στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025. Θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι άλλες τρεις, καθεμιά από τις οποίες θα παραμένει στη δεξαμενή για περίπου έναν χρόνο.

Οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ θα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, νέο ραντάρ και σύστημα μάχης και αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM Block 2. Εκτιμάται ότι με τις προσθήκες που ζήτησε το Πολεμικό Ναυτικό, η επιχειρησιακή ζωή των πλοίων θα επεκταθεί περίπου για 12 χρόνια.

Το Πολεμικό Ναυτικό δίνει προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, οι οποίες μαζί με τις τρεις FDI που θα παραδοθούν σταδιακά απο το 2025, θα αποτελούν την αιχμή των ναυτικών επιχειρήσεων την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να αναζητά αξιόπλοα μεταχειρισμένα πλοία απο συμμαχικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ