ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταθέσεις διοικητών της πρώην ΑΤΕ στην εξεταστική για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Καταθέσεις διοικητών της πρώην ΑΤΕ στην εξεταστική για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με τις καταθέσεις διοικητών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας συνεχίζει το έργο της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δανείων που χορηγήθηκαν σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης που διατέλεσε διοικητής της από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και το τέλος Ιουλίου 2012, ανέφερε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα, τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ ανέρχονταν σε 96,8 εκατ. ευρώ και της ΝΔ σε 105 εκατ., τα οποία ήταν εξυπηρετούμενα και ενήμερα. Οι εγκρίσεις βασίζονταν, όπως είπε, στην κρατική χρηματοδότηση που λάμβαναν τα κόμματα. «Τα στελέχη της τράπεζας σε όλες τις εκθέσεις προβλέψεών τους χαρακτήριζαν τα δάνεια στα κόμματα μηδενικού ρίσκου καθώς θεωρούσαν ότι είχαν να κάνουν με το ελληνικό δημόσιο», είπε.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, άρχισαν στο τέλος του 2010 και «τότε αρχίσαμε να κατανοούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στη λογική της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης». Πρόσθεσε πως μετά και την αλλαγή των συσχετισμών, αλλά και την κατάργηση των εκχωρήσεων με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σε συνεργασία με τους οικονομικούς διευθυντές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναζήτησαν λύσεις αποπληρωμής των δανείων τους.

Στις 28/6/2010 υπήρξε μάλιστα, συμφωνία της τράπεζας με τα δύο κόμματα, ώστε να μειωθεί ο δανεισμός συνολικά. Στο ΠΑΣΟΚ ο δανεισμός μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2016 και στη ΝΔ κατά 34 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2017. Ο ίδιος με δική του απόφαση δε, αύξησε το καθαρό επιτόκιο από 1,90% σε 7,55% με συνέπεια να εισπράξει η ΑΤΕ 10 εκατ. ευρώ από τα επιτόκια.

Την Πέμπτη θα καταθέσουν οι πρώην διοικητές της ΑΤΕ Πέτρος Λάμπρου και Δημήτρης Μηλιάκος. Μετά και την κατάθεση εκπροσώπων της ΤτΕ θα ακολουθήσουν αυτές στελεχών των ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ