ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες στο Λιτόχωρο - Στον Πειραιά το ελικοπτεροφόρο USS Bataan

Ελληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες στο Λιτόχωρο - Στον Πειραιά το ελικοπτεροφόρο USS Bataan
To αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Bataan (LHD-5). www.seaforces.org

Στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Η.Π.Α. που όλο και ενισχύεται βρίσκεται σε εξέλιξη θα διμερής συνεκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και της Πιερίας.

Η συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), αποσκοπεί στην εξέταση αντικειμένων Αμφίβιων και Ειδικών Επιχειρήσεων, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων του ΓΕΣ, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ από την πλευρά των Αμερικανών συμμετέχει η 26th Marine Expeditionary Unit του σώματος των Πεζοναυτών με έδρα το San Antonio.

Οι Αμερικανοί Πεζονάυτες τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποιήσαν προγραμματισμένη ανάπτυξη με μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές επιχείρησης του 5ου και 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Στις 16 Δεκεμβρίου βρέθηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στη Σούδα, όπου έκαναν άσκηση σε σενάρια ανάπτυξης επί αστικού εδάφους, στο Naval Support Activity Souda Bay.

Αμερικανοί Πεζοναύτες ασκούνται στη Σούδα σε σενάρια επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον.ΓΕΕΘΑ

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα Apache, οι «ινδιάνοι του Αιγαίου» Kiowa, μεταγωγικά Chinook καθώς και αμερικανικά Blackhawk.

Αμερικανοί Πεζοναύτες ασκούνται στη Σούδα σε σενάρια επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον.ΓΕΕΘΑ

Η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με φίλες και σύμμαχες χώρες, και συμβάλει στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας την διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου. Η ελληνοαμερικανική άσκηση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024.

Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Bataan (LHD-5) που συμμετέχει στην άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ μαζί με αριθμό Αμερικανών Πεζοναυτών ελλιμενίστηκε στο Πειραιά, όπου θα παραμείνει για δύο ημέρες.

Πρόκειται για αμφίβιο επιθετικό πλοίο κατηγορίας Wasp που ανήκει στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και πήρε το όνομά του από τη μάχη του Bataan, που που έγινε στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το θηριώδες ελικοπτεροφόρο δίνει τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, όπως και στην ομάδα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ να προωθηθούν από τη θάλασσα στη ξηρά, ως το ηγετικό πλοίο και το κεντρικό στοιχείο μιας αμφίβιας ενέργειας. Το πλοίο προκάλεσε τη στοχευμένη δολοφονία το 2020 του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί πρώην Διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και του διοικητή της Δύναμης Κουντς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου πως η συγκεκριμένη αμερικανική αποβατική δύναμη θα βρίσκεται στην Ελλάδα για συνεκπαιδεύσεις με την 32η Ταξιαρχία Ελλήνων Πεζοναυτών στο Λιτόχωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ