ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η τυφλή βία και η ανασφάλεια κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία

Κατρίνης: Η τυφλή βία και η ανασφάλεια κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Πυρά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για τους χειρισμούς της στο θέμα της ακρίβειας εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας πως έχει μετατραπεί σε αισχροκέρδεια.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια στα ενοίκια, στις προμήθειες των τραπεζών, στα σχολικά είδη και προσπαθεί επικοινωνιακά και μόνο να επιβάλει πρόστιμα μετά από καιρό αδράνειας», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Σημείωσε ακόμη πως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, σε τρείς χώρες που εφαρμόστηκε το μέτρο, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Πολωνία, οδήγησε σε μείωση μέχρι και δεκαέξι μονάδες του πληθωρισμού τροφίμων. Ανέφερε ακόμη πως πρόκειται για ένα μέτρο που προτάθηκε από την ΕΕ, «πέτυχε και ανανεώθηκε στις χώρες που εφαρμόστηκε και το προτείνει το ΠΑΣΟΚ από τον Ιανουάριο του 2022».

Όσον αφορά τα περιστατικά γυναικοκτονιών που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

«Δυστυχώς υπάρχει μία διάχυτη βία, με συνέπεια να έχουμε κατά καιρούς περιστατικά γυναικοκτονιών που μας σοκάρουν. Βλέπουμε επίσης να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας, όπως δολοφονίες, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, βία στα σχολεία, οπαδική βία, κακοποίηση ανηλίκων και αυτό επιβάλει μια διακομματική συζήτηση για το πώς μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με αυστηροποίηση του κατασταλτικού πλαισίου που η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να λύσει ως δια μαγείας αυτά τα προβλήματα.

Θα πρέπει να υπάρξει και προληπτικό πλαίσιο, να δούμε αν έχουν στελεχωθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικότερα στους δήμους, να ενταχθούν στα σχολεία κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, ώστε να προλαμβάνονται περιστατικά βίας και να δούμε πώς με ασφάλεια μία γυναίκα ή ένα παιδί που υφίστανται κακοποίηση θα μπορούν να πάνε να το καταγγείλουν και αυτό να οδηγήσει στην τιμωρία του ενόχου. Όχι να υπάρχει μία χρονική μετάθεση που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενη βία και πολλές φορές σε τραγική κατάληξη.

Άρα πρέπει να υπάρξει πολιτική προτεραιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για μία σοβαρή συζήτηση, με ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών κι όχι με επικοινωνιακή διαχείριση και πολιτική αντιπαράθεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ