ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δ. Χούπη - Τι δήλωσε στο CNN Greece

Το παρασκήνιο της επιλογής του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δ. Χούπη - Τι δήλωσε στο CNN Greece
Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δ. Χούπης ΓΕΣ

Ο καταδρομέας Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, πρώην Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ ανέλαβε τα ηνία των Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

 

Ο πρασινοσκούφης νέος Αρχηγός είχε την πλήρη υποστήριξη του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου την περίοδο των κρίσεων και ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο "εκλεκτός" του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Πρόκειται για αξιωματικό που κατα τη 4ετή θητεία του Στρατηγού Κ. Φλώρου στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχε υπηρετήσει σε καίριες Διοικητικές και Επιτελικές θέσεις σε όλα τα κλιμάκια του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, όπως του Διοικητή της Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Διευθυντή του Ε΄Κλάδο Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, Διοικητή της ΑΣΔΕΝ (Στρατιωτική Διοίκηση Νησιών), αλλά και του Διοικητή Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ.

Στρατιωτικές Πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι: «O Aντιστράτηγος Δ. Χούπης ήταν το δεξί χέρι του Στρατηγού Φλώρου και άριστος γνώστης όλης της περιοχής του Αιγαίου ως καταδρομέας».

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης είχε μιλήσει στο CNN Greece ως Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή την πρωτοφανή κακοκαιρία Ντάνιελ και τη δυσκολία των επιχειρήσεων που έφεραν εις πέρας οι Ειδικές Δυνάμεις της χώρας για να απεγκλωβίσουν τους πληγέντες στα χωριά της Θεσσαλίας: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι για όλους εμάς που υπηρετήσαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η έννοια της φιλοπατρίας δεν είναι κάτι το απρόσωπο. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανενδοίαστη προθυμία προς την υπέρτατη των θυσιών. Τη θυσία της ίδιας μας της ζωής. Και σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι εμείς που υπηρετούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις Ειδικές Δυνάμεις - Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων διασφαλίζουμε ότι το ένδοξο παρελθόν της χώρας μας θα έχει μέλλον».

Όπως λέει «Τον περασμένο Σεπτέμβριο η διοίκηση εκλήθη από το ΓΕΕΘΑ και από την ελληνική πολιτεία να συνδράμει στις πρωτοφανείς πλημμύρες στην Θεσσαλία. Κινητοποιήθηκε αμέσως και ταχύτατα όλος ο μηχανισμός των μονάδων, οι οποίες έχουν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να κινηθούν στην περιοχή των πλημμυρών και να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στο έργο της αποκατάστασης και στο έργο της συνδρομής για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών.

Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών οι μονάδες μας από τη στιγμή που βρέθηκαν στην περιοχή των πλημμυρών, χρειαζόταν και μέρα και νύχτα να παρέμβουν με πλου, με διακομιδή, να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε πλημμυροπαθείς και κατάφεραν σε αυτό το δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον να δώσουν στην ελληνική πολιτεία αυτό που περίμενε και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στο ρόλο τους και στον κοινωνικό τους ρόλο για υποστήριξη.

Αυτό έγινε με δύσκολους πλόες κατά τη νύχτα με συσκευές νυχτερινής αναγνώρισης από χωριό σε χωριό με κωπηλασία πάρα πολλές ώρες, με πάρα πολλά βοηθήματα με διοίκηση και έλεγχο, ο οποίος δούλευε σε σχέση με την διακίνηση πληροφορίας σε πάρα πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο καθημερινά αντιμετωπίζεται σε όλες τις ειδικές επιχειρήσεις και είναι κάτι το οποίο στην προκειμένη περίπτωση χρειάστηκε και αποδείχτηκε ότι δημιουργεί και την ειδοποιό διαφορά επί τα βελτίω. Υπήρξαν περιστατικά απόλυτης αυταπάρνησης του προσωπικού μας για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και αυτή είναι και η τελική εικόνα που πρέπει να έχουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στον συνάνθρωπο διαρκώς, όπου χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, με όλα τα μέσα που διαθέτουν».

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στη Θεσσαλία, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν στο πεδίο, επιχειρώντας με κάθε μέσο, προκειμένου να συνδράμουν όπου και όπως χρειαζόταν. Σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, δυνάμεις επιχείρησαν να προσεγγίσουν χωριά που είχαν αποκλειστεί από τον τεράστιο όγκο νερού. Για τον σκοπό αυτό, οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων χρειάστηκε να κωπηλατούν επί ώρες, στο απόλυτο σκοτάδι, εν μέσω παντελώς άγνωστων συνθηκών. Το νερό είχε συμπαρασύρει τα πάντα και ανά πάσα στιγμή, οι βάρκες χρειαζόταν να αντιμετωπίσουν άγνωστα αντικείμενα, πιθανώς μηχανήματα, βράχια ή ό,τι άλλο βρισκόταν μέσα στα σκοτεινά νερά».

«Η αναγνώριση μετά από αυτή την προσπάθεια αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιβράβευση»

«Το πιο δύσκολο περιστατικό ήταν η μετάβαση στο χωριό Παλαμάς, στο οποίο χρειάστηκε στα προάστια του χωριού, να κινηθούμε επί 3 ώρες με νυχτερινή κωπηλασία, προκειμένου να προσεγγίσουμε τον οικισμό ο οποίος, ουσιαστικά, ήταν απροσπέλαστος. Επιπλέον, εκεί, το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν όταν το πρώτο βράδυ, χρειάστηκε σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ληφθούν αποφάσεις για μαζική έξοδο και διάσωση 143 κατοίκων, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένοι, οι οποίοι έπρεπε πολύ σύντομα να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη ώστε να πειστούν, να μπουν στις λέμβους και να τους πάμε στα σημεία διασώσεως», εξηγεί προσπαθώντας να αποτυπώσει την πολύπλευρη επιχείρηση που έφεραν απόλυτα επιτυχώς εις πέρας οι Ειδικές Δυνάμεις.

«Συνήθως η δράση των ανδρών Ειδικών Δυνάμεων δεν έρχεται στα φώτα της δημοσιότητας. Εκείνο όπως που είναι δομικής σημασίας και εισέπραξα ως διοικητής είναι ότι η αναγνώριση της ελληνικής πολιτείας και όλων των Ελλήνων πολιτών, μετά από αυτή την προσπάθεια αποτελεί και τη μεγαλύτερη επιβράβευση για καθέναν από όλους εμάς, οι οποίοι έχουμε ταχθεί να φυλάττουμε θερμοπύλες με τον κάθε λογής τρόπο» αναφέρει μιλώντας στο CNN Greece.

Σε ερώτηση μας για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη καριέρα του Αντιστράτηγου Χούπη έως τώρα μας απάντησε:

«Η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου ήταν κατα τη διάρκεια της περιόδου που ήμουν ομαδάρχης του ειδικού τμήματος Αλεξιπτωτιστών, όταν σε μια αποστολή η οποία παρουσίαζε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας χρειάζεται ο επικεφαλής να βάλει τη λογική πάνω απο το συναίσθημα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η αντίδραση και η όλη εξέλιξη της επιχείρησης έδειξαν και επιβεβαίωσαν τον συγκεκριμένο κανόνα ότι πάντοτε η λογική στον επικεφαλής θα πρέπει να βρίσκεται πάνω απο το συναίσθημα.

Σε ότι αφορά τον Έλληνα αξιωματικό πιστεύω ακράδαντα ότι πρωτίστως πρέπει να αξιολογείται για τον χαρακτήρα του. Για τις αρχές, για τις αξίες του και για την αποστολική του δράση, η οποία ξεκινάει απο την πρώτη μέρα επιλογής του να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Όλη η πορεία του Αξιωματικού πρέπει να υπάρχει σε μια πλήρη συνάφεια γραμμή και σε μια πλήρη ευθεία προσήλωση σε αυτό που προείπα, δηλαδή στις αρχές στις αξίες που κάνουν τον αξιωματικό ως ξεχωριστό κομμάτι και τις Ένοπλες Δυνάμεις ως δομικό πυλώνα του ελληνικού κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ