ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό και Brexit στο επίκεντρο των επαφών Κοτζιά

Κυπριακό και Brexit στο επίκεντρο των επαφών Κοτζιά
Φωτογραφία από την 11η Σύνοδο Ευρώπης - Ασίας (ASEM) που πραγματοποιήθηκε στη Μογγολία. REUTERS/Damir Sagolj

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο Κυπριακό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα εξετάσουν την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 11.30, στο Υπουργείο Εξωτερικών με βασικό θέμα συνάντησης το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς έχει διαβιβάσει προς τη Λευκωσία έγγραφο που αφορά το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή, το οποίο μελετά η Κυπριακή κυβέρνηση.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο κ. Κοτζιάς με ακαδημαϊκούς. Άλλωστε και ο ίδιος πριν την υπουργοποίησή του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές Θεωρίες των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ισχυροποίηση του Ερντογάν, οι μαζικές απομακρύνσεις δικαστικών και δημοσίων λειτουργών σε συνδυασμό με τη δήλωση στήριξης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στον Τούρκο πρόεδρο, ενδεχομένως να προοιωνίζουν νέα προσκόμματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στο CNN Greece, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, γίνεται πλέον πιο επιτακτικό το αίτημα να αποχωρήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Μεγαλόνησο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εστιάσουν τις κινήσεις τους το προσεχές διάστημα Αθήνα - Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης Κοτζιά – Κασουλίδη, θα διερευνηθεί ημερομηνία πραγματοποίησης της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου, το προσεχές Φθινόπωρο καθώς επίσης και η συνεργασία με άλλες χώρες της Μεσογείου. Το ενεργειακό παραμένει πάντα στο προσκήνιο στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου και θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βένιαμιν Νετανιάχου, την Κυριακή 24 Ιουλίου στα Ιεροσόλυμα. Ο Κύπριος Πρόεδρος, στο ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το ΥΠΕΞ αξιολογεί το Brexit

O υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, συνέστησε Διϋπουργική Επιτροπή και ομάδα εργασίας για τη μελέτη των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος. Στην ομάδα εργασίας, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη, συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη και καθηγητές Α.Ε.Ι.

Σε ότι αφορά τη διϋπουργική επιτροπή, λειτουργεί, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, υπό την προεδρία του υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και του γραφείου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Στην επιτροπή, θα μετέχουν, κατά περίπτωση, και εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και αρχών του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, καθώς και ειδικοί μελετητές και επιστήμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ