ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στην εξεταστική για τα Τέμπη - Στο επίκεντρο ο ιατρικός φάκελος του μηχανοδηγού

Ένταση στην εξεταστική για τα Τέμπη - Στο επίκεντρο ο ιατρικός φάκελος του μηχανοδηγού
Το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, με αιχμή την επάρκεια του ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Ιωάννα Τσιαπαρίκου, ανέφερε ότι ο μηχανοδηγός είχε πιστοποιητικό ικανότητας από καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο, προσκομίζοντας στην Επιτροπή δύο έγγραφα υπογεγραμμένα από γενικό παθολόγο, ο οποίος είχε και την ευθύνη της τελικής έγκρισης.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για ζητήματα επιχειρησιακής λειτουργίας, υπεύθυνη δεν είναι η ΡΑΣ, αλλά η σιδηροδρομική επιχείρηση που υποχρεωμένη να προσκομίσει στην Αρχή την ιατρική γνωμάτευση.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα έγγραφα, ο εισηγητή της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ζητώντας τον πλήρη ιατρικό φάκελο του θανόντος. «Δεν μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία για έναν άνθρωπο 62 ετών που κρίθηκε ικανός να οδηγεί αμαξοστοιχία, όταν είχε υποστεί δυο εγκεφαλικά επεισόδια και είχε διαγνωστεί με ανεύρισμα» τόνισε.

Η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη πως η κυβερνητική πλειοψηφία «έφτασε στο σημείο να ενοχοποιεί και νεκρούς», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος τον κατηγόρησε για τυμβωρυχία και του ζήτησε να ανακαλέσει. Έντονα διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την ένταση που προκλήθηκε, ο κ. Κόκκαλης αναγνώρισε ότι το έγγραφο είναι ελλιπές, ζητώντας να ελεγχθεί η επάρκειά του από την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Νωρίτερα, δύο βασικοί μάρτυρες ο Αθανάσιος Βούρδας, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2015 – 2017 και ο Χρήστος Διονέλης αντιπρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ την ίδια περίοδο, με επιστολές τους προς το προεδρείο της Επιτροπής, ενημέρωσαν ότι δεν θα προσέλθουν για κατάθεση, επικαλούμενοι ότι τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Ευρωπαϊκή εισαγγελία για τη σύμβαση 717 που αφορά την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του δικτύου.

«Προσχηματική και καταχρηστική», χαρακτηρίστηκε από όλα τα κόμματα, η άρνηση των δύο να καταθέσουν και τελικώς αποφασίστηκε να κληθούν εκ νέου στην Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ