ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Σενάρια για έκτακτο υπουργικό την Τρίτη – Τι θα γίνει με τον Μάκη Βορίδη

Ομόφυλα ζευγάρια: Σενάρια για έκτακτο υπουργικό την Τρίτη – Τι θα γίνει με τον Μάκη Βορίδη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου 2023 ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Φουντώνουν τα σενάρια για έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού συμβουλίου όχι στις 30 Ιανουαρίου όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Τρίτη (23/01).  

Δηλαδή, σύμφωνα με τα σενάρια, το Υπουργικό θα συγκληθεί αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός και πριν την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να συζητηθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθέσια. Επιβεβαιώνοντας κατ΄αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει «άρον άρον» το θέμα που έχει διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αλλά και την κοινωνία.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς μετά τις εντατικές ζυμώσεις στην Πειραιώς έγινε αντιληπτό στο Μέγαρο Μαξίμου πως πολλοί «γαλάζιοι» Βουλευτές θα υπερψηφίσουν και πως κάμπτονται αρκετές αντιδράσεις παρά τις κάποιες ηχηρές διαφωνίες.

Ο Πρωθυπουργός εξάλλου, δέχεται εισηγήσεις να φέρει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν, καθώς η ζύμωση με την Κοινοβουλευτική ομάδα έγινε, η συζήτηση στην κοινωνία έχει ανοίξει, τα επιχειρήματα έχουν παρουσιαστεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος το ζήτημα να «σέρνεται» άλλο, όπως λένε, αφού όλοι στην Κυβέρνηση θα προτιμούσαν η όποια φθορά να καταγραφεί τώρα, όσο το δυνατόν πιο μακριά χρονικά από τις ευρωεκλογές.

«Βελούδινοι» χειρισμοί με τον Μάκη Βορίδη

Αν όντως ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, τότε τίθεται πολύ συντομότερα το ερώτημα του τι θα πράξει ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, -ο οποίος από την αρχή είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του, αλλά και το πως θα αντιδράσει το Μαξίμου όπου προκρίνεται ένας «βελούδινος» χειρισμός.

Πηγές από την Κυβέρνηση εξηγούσαν στο CNN Greece, πως η κατάσταση δεν αναμένεται «δραματική», καθώς κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αναγκαστικά αποχώρηση του Μάκη Βορίδη από την Κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα πριν από το Υπουργικό.

Υπενθυμίζουν πως οι σχέσεις Μητσοτάκη-Βορίδη είναι εξαιρετικές, πως οι δύο άνδρες έχουν συχνή επικοινωνία στον «πρωινό καφέ», αλλά και το πόσο προσεκτικά τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση για τη στάση των Υπουργών στην «καυτή» ψηφοφορία όπου υπογράμμισε πως «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Αυτή η ρήση του Πρωθυπουργού κατά κάποιους ερμηνεύεται ως εξής: Θα μπορούσε ο κ. Βορίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκφράσει τις όποιες αντιρρήσεις του, αυτές να καταγραφούν, να δηλώσει πως δεν μπορεί να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας να επιλέξει τον δρόμο της … αποχής. Αυτά όμως είναι σενάρια και μένει να επιβεβαιωθούν…

«Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωνε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αυτό το σενάριο θα σήμαινε παραμονή του Μάκη Βορίδη στην Κυβέρνηση. Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν και από τη στάση και τον αριθμό διαφωνούντων Υφυπουργών, αν και δεν υπάρχει σημαντική ανησυχία στην Κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ψηφοφορία

Από την Κυβέρνηση αλλά και από πολλούς βουλευτές - ακόμη και από αυτούς που διαφωνούν, ακούγεται πλέον η εκτίμηση πως από τους 158 Βουλευτές, πάνω από 100 Βουλευτές της πλειοψηφίας μέχρι και 120, μπορεί τελικά να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αν συνυπολογιστούν απουσίες και από κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία επί της αρχής συμφωνούν, τότε συνολικά το νομοσχέδιο θα μπορούσε να υπερψηφιστεί με μία ευρεία πλειοψηφία που θα έφτανε και τους 175 Βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε το βάρος να πέσει πλήρως στα προβλήματα της καθημερινότητας και στην μάχη των ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ