ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου ποντάρει στον αμερικανικό παράγοντα για τη διευθέτηση του χρέους

Το Μαξίμου ποντάρει στον αμερικανικό παράγοντα για τη διευθέτηση του χρέους
Ο Τζακ Λιου Getty Images/ Ideal Images/ T.J. Kirkpatrick

Στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να επικεντρωθεί η σημερινή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιου στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να τονίζει στον αμερικανό αξιωματούχο την σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία η διευθέτησή του.

Το Μαξίμου ποντάρει πολλά στον αμερικανικό παράγοντα και υποδέχτηκε με ικανοποίηση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στους FT με τις οποίες συνέδεσε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το πραξικόπημα στην Τουρκία με την αναγκαιότητα να υπάρξει ανακούφιση του δημοσίου ελληνικού χρέους.

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Τζακ Λιου να ασκήσει την επιρροή του στο ΔΝΤ και ει δυνατόν στην Γερμανία για την αντιμετώπιση του χρέους. Η Αθήνα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν το Ταμείο στην κατεύθυνση του να επιμείνει στις ιδέες του για δραστική λύση στο χρέος, συνδέοντάς το θέμα με την συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να αισθανθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι πιέζονται.

Το Μαξίμου επιχειρεί να χτίσει σιγά σιγά συμμαχίες για το θέμα του χρέους, γνωρίζοντας πως η επίλυσή του θα επηρεάσει και τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Τζακ Λιου στις 2 το μεσημέρι ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του αξιωματούχου των ΗΠΑ με τον ομολόγό του Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα γίνουν δηλώσεις.

Η κυβέρνηση προσέρχεται το απόγευμα στη Βουλή για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της για την αναγκαιότητα της απλής αναλογικής χωρίς βεβαίως να έχει καμία προσδοκία πως ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στις θεσμικές αλλαγές που θα επιδιώξει η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ενώ εκτιμάται ότι θα ασκήσει κριτική στα κόμματα του μεσαίου χώρου δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την στάση τους και την άρνησή τους να ψηφίσουν την απλή αναλογική.Θα τους κατηγορήσει πως προτιμούν να κάνουν την ουρά της Νέας Δημοκρατίας αντί να ανταποκριθούν στις ιστορικές τους ευθύνες.

Πάντως ακόμη και χθες κύκλοι του Μαξίμου απηύθυναν εκ νέου πρόταση στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να...το ξανασκεφτούν. «Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμη 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από τη ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμη και την πολιτική τους ύπαρξη».

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πάντως ότι το κόμμα τους δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση και θα καταψηφίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ