ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: Ανησυχία για διάχυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: Ανησυχία για διάχυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή
(AP Photo/Petros Karadjias)

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σοβαρή επιδείνωση ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τάχθηκε υπέρ της διάνοιξης περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Ειδικότερα ο υπουργός εξωτερικών σημείωσε πως «το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί τρία κρίσιμα ζητήματα»:

«Το πρώτο είναι το ανθρωπιστικό. Υπάρχει μία σοβαρότατη επιδείνωση ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε να μπορέσει, χωρίς προβλήματα, να εισέλθει στις πληγείσες περιοχές η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές.

Δεύτερον, θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούμε το ζήτημα της μη διάχυσης των εχθροπραξιών. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, βεβαίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο.

Και τρίτον, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, παρέχοντας μία προοπτική στις δύο πλευρές και ιδίως, στην παλαιστινιακή πλευρά. Σήμερα, θα βρεθούμε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τους τρεις, όπως και τους Αρχηγούς κρατών και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι κρίσιμη η συμβολή τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Θα πρέπει, δεύτερον, να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και βεβαίως, τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη. Η δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επισκέψεις σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ είναι ο μόνος ΥΠΕΞ που έγινε δεκτός τόσο από τον Ιορδανό βασιλιά, όσο και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Πριν την έναρξη του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της στενής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει, επίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά τη λήξη του Συμβουλίου, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ