ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Κοτζιά - Αποστολάκη - Τόσκα: Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σύσκεψη Κοτζιά - Αποστολάκη - Τόσκα: Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις
@GreeceMFA/Τwitter

Την έντονη ανησυχία και την αβεβαιότητά τους εξέφρασαν οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις στην Τουρκία, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο ΥΠΕΞ.

Η σύσκεψη, με αντικείμενο την αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του κ. Κοτζιά. Συμμετείχαν, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, κοινή συνισταμένη όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη είναι ότι άμεσα δεν αναμένεται επιδείνωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ή να μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις εξετάσθηκαν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στη γείτονα, τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, την ευρωπαϊκή προοπτική της, τη θέση της στο ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της με την Κύπρο και τις γειτονικές της χώρες.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό τονίσθηκε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε κατά τις χωριστές συναντήσεις που είχε την Πέμπτη με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της κοινής σύσκεψης που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή. Ο κ. Άιντε υπενθύμισε τη θέση του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, πως «η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιοδήποτε καθεστώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Συνάντηση Κοτζιά - Κασουλίδη

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο Κυπριακό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα εξετάσουν την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις 11.30, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς έχει διαβιβάσει προς τη Λευκωσία έγγραφο που αφορά το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή, το οποίο μελετά η Κυπριακή κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό και Brexit στο επίκεντρο των επαφών Κοτζιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ