ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γεμίζει» το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας - Τα ονόματα που ακούγονται

«Γεμίζει» το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας - Τα ονόματα που ακούγονται
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Γ.Τ Πρωθυπουργού

Το βράδυ της Πέμπτης (25/01) στην Πειραιώς, τα μπαρουτοκαπνισμένα «γαλάζια» στελέχη που έτρεξαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 40,56% μάζεψαν όπως λένε την «καρδιά» του κόμματος για να ανεβάσουν τους παλμούς με στόχο την 5η σερί εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές, μετά τις δύο εθνικές εκλογές και τις δύο αυτοδιοικητικές.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και είναι λιγότερος από ό,τι φαίνεται.

Στο ισόγειο της Πειραιώς οι Γιάννης Σμυρλής (Γενικός Διευθυντής ΝΔ), Γιάννης Μπραττάκος (Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού) και η Μαρία Συρεγγέλα (Γρ. Πολιτικής Επιτροπής) μάζεψαν τους “στυλοβάτες” των προηγούμενων εκλογικών νικών, τους εργαζόμενους του κτιρίου και τα μέλη του Διαγραμματειακού και Διατομεακού για την κοπή της πίτας και για να «σφυρίξουν» την εκκίνηση της νέα μάχης πριν έρθουν οι ενισχύσεις του Μαξίμου.

Καμπάνια για την επιστολική ψήφο

Ήδη την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταρτίζεται πρόγραμμα περιοδειών, ενώ ξεκινά και ειδικός σχεδιασμός για τον απόδημο Ελληνισμό, με δεδομένη την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου σε στενό συντονισμό με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.

Στις τελευταίες εκλογές έλεγαν γαλάζια στελέχη «γράφτηκαν 30.000 Έλληνες στους εκλογικούς καταλόγους και ψήφισαν εν τέλει 18.000 και αυτό μετά από καμπάνια μηνών», τώρα ο χρόνος θα είναι πολύ πιο περιορισμένος και ο στόχος είναι να ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι Έλληνες που διαμένουν εκτός Ελλάδος.

Η γαλάζια καμπάνια όπως έλεγε ανώτατο γαλάζιο στέλεχος “έχει στόχο να προσελκύσει τουλάχιστον 60.000 - 100.000” απόδημους.

Οι «σίγουρες» υποψηφιότητες και τα φαβορί

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Στόχος είναι η λίστα των 48, να σχηματιστεί από πρόσωπα που θα μπορούν να στελεχώσουν μια δυνατή ευρωομάδα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Πρόσωπα, που θα είναι και αναγνωρίσιμα, αλλά θα έχουν και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Ως σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα και είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, όπως επίσης του επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και των νυν ευρωβουλευτών Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιου Κυμπουρόπουλου, οι οποίοι ολοκληρώνουν την πρώτη τους θητεία.

Γρίφος παραμένει ακόμη το ποιά θα είναι η απόφαση του Πρωθυπουργού, για όσους ολοκληρώνουν την δεύτερη θητεία τους.

Πολύ δυνατά ακούγεται το όνομα του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή, ενώ η υποψηφιότητά του θα θεωρηθεί και άνοιγμα προς το κέντρο, καθώς θήτευσε ως Βουλευτής Επικρατείας επί ΠΑΣΟΚ. Ένα ακόμα πρόσωπο που έδωσε το παρών στην συγκέντρωση ήταν ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος επίσης προορίζεται για το ευρωψηφοδέλτιο.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για ενδεχόμενη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, αλλά και του πρώην Πρύτανη ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Σαρωτική επικράτηση σε τέσσερις δημοσκοπήσεις

Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ίδια ώρα, την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και αποτυπώνουν το μεγάλο ντέρμπι για τη δεύτερη θέση λίγο πριν την εκκίνηση της μάχης.

Στη δημοσκόπηση της GPO, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ κυριαρχεί με 30,2% έναντι 11,1% του ΠΑΣΟΚ. Στις 24 μονάδες διαπιστώνει τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, η δημοσκόπηση της MRB, με τη ΝΔ να γράφει 27,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ 9,1%.

Στη δημοσκόπηση της MARC για τον ANT1, η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα 16,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς συγκεντρώνει 29,7%, και το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο με 13,4%, ενώ η Metron Analysis βρίσκει την ΝΔ στο 28.2% στην πρόθεση ψήφου και το ΠΑΣΟΚ στο 11%.

Στην Κυβέρνηση πήχης για τις ευρωεκλογές ακόμη δεν μπαίνει αλλά όπως λένε “τις εκλογές τις συγκρίνεις με ίδιες εκλογές” και ξεκαθαρίζουν πως στόχος είναι σίγουρα να ξεπεράσει η ΝΔ το 33,12% του 2019, ενώ κατά πολλούς θα πρέπει να ξεπεράσει και το 35% παρά την χαλαρότητα της ψήφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ