ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαδικασία εξπρές στα αιτήματα Ελλάδας - Τουρκίας στο Κογκρέσο - Οι δύο επιστολές για F-16 και F-35

Διαδικασία εξπρές στα αιτήματα Ελλάδας - Τουρκίας στο Κογκρέσο - Οι δύο επιστολές για F-16 και F-35
Associated Press

Σε διαδικασία «εξπρές» φαίνεται πως οδηγούνται οι εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά αιτήματα στις ΗΠΑ για αγορά των F-35 από την Αθήνα και των F-16 από την Άγκυρα, και αυτό γιατί όπως διέρρευσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόκειται να αποσταλεί απόψε (26/01) η επιστολή στο Κογκρέσο.

Όπως ήταν γνωστό, αυτή η «υβριδική» υπόθεση, προχώρησε κατόπιν βημάτων που έγιναν από όλες τις πλευρές, με τελευταία την υπόγραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της του Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την επιστολή του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, Ελλάδα και Τουρκία θα δουν άμεσα τα αιτήματα για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων να υποβάλλονται στο Κογκρέσο, κάτι που επιβεβαιώνουν και αρκετά τουρκικά ΜΜΕ που επικαλούνται πληροφορίες από την Ουάσινγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ενημερώσει το Κογκρέσο γύρω από τις τουρκικές δεσμεύσεις που προέκυψαν από την τουρκική εθνοσυνέλευση και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, δύο επιστολές θα «φύγουν» ταυτόχρονα από το Κογκρέσο με αποδέκτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου θα τους ενημερώνουν για τις συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση.

Για την ακρίβεια, πηγές ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κατατεθέσει απόψε τα έγγραφα στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι ο θεματοφύλακας του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μέσα στις επόμενες ώρες (πιθανότατα μέσα στην αυριανή ημέρα 27/1), θα αποσταλούν οι επιστολές του Κογκρέσου σε Ελλάδα και Τουρκία.

Έτσι, μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται και η επίσημη απάντηση στο αίτημα που έχει στείλει Αθήνα εδώ και πάρα πολύ καιρό για τα F-35, δηλαδή η λεγόμενη επιστολή αποδοχής («Letter of Acceptance»), μετά την οποία αρχίζουν επισήμως και οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία πώλησης των μαχητικών στη χώρα.

Η επικείμενη πώληση αφορά σε περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Stealth στην Ελλάδα και 40 νέων F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ