ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφει ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Επιστρέφει ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Να «ξεμπλοκάρει» εθνικές οδούς και κεντρικές πλατείες από τα εκατοντάδες τρακτέρ θα επιχειρήσει σήμερα η Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία, να ανακοινώνει σειρά μέτρων ώστε η συσσωρευμένη πίεση από το μαζικό αγροτικό κίνημα να «αποσυμπιεστεί».

Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση έχει εντοπίσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για το 2024 που θα της δώσει τη δυνατότητα να επαναφέρει την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως λένε από την Κυβέρνηση έχει ήδη γίνει για δύο χρόνια και είναι ένα σημαντικό και λογικό αίτημα των αγροτών. Η βούλησή μας είναι δεδομένη τονίζουν, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει από τις Βρυξέλλες πως θα ξεδιπλώσει πλήρως τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας. Εξάλλου όπως λένε από το Μαξίμου, αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα αιτήματα των αγροτών.

Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι κάνει το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπιστεί μία αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση. Έτσι ο Πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτό το μέτρο.

Μέτρα για τις τιμές του ρεύματος

«Το Απόλλων και άλλα…» έλεγε στο CNN Greece ανώτατη Κυβερνητική πηγή κάτι το οποίο πιθανότατα σημαίνει ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει άμεσα και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο Πρωτογενής τομέας στη χώρα ως μία επιπλέον στήριξη.

Αυτή θα είναι πιθανότατα και η μεγάλη έκπληξη των σημερινών εξαγγελιών.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στο νέο πρόγραμμα “Απόλλων” του Υπουργείου Ενέργειας για φθηνό ρεύμα στους αγρότες, μέσω της κατασκευής δεκάδων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας είναι να εντάξει στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην χώρα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. Σε αυτές τις κατηγορίες υπολογίζεται ότι ανήκει περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων αγροτών.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν τουλάχιστον 13 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όσα και οι Περιφέρειες της χώρας. Το φιλόδοξο πρόγραμμα “τρέχει” η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Παρασκηνιακή πίεση της Ελλάδας για την αγρανάπαυση

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ρίξει φως και στις παρασκηνιακές κινήσεις της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ώστε οι Έλληνες αγρότες να κερδίσουν ακόμη ένα χρόνο και να καλλιεργήσουν και φέτος εκτάσεις που θα έπρεπε κανονικά να παραμείνουν σε αγρανάπαυση σύμφωνα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Θα είναι η τρίτη χρονιά που οι παραγωγοί θα μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

Όπως τονίζουν από την Κυβέρνηση, οι αγρότες θα έχουν διπλό όφελος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιοδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

Η συγκεκριμένη “νίκη” της χώρας αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα και 127.232 Αγρότες.

1,2 δισ. ευρώ για φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, η χώρα εξασφάλισε και πρόσθετους πόρους για τις φυσικές καταστροφές. Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, μία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική υπό το φως της καταστροφής στην Θεσσαλία και της δραματικής αλλαγής του κλίματος.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα συμμετέχει σε πρωτοβουλία χωρών του Νότου για την επίλυση προβλημάτων όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολής στη Μεσόγειο. Τα συγκεκριμένα θέματα μπαίνουν για πρώτη φορά από κοινού από εννέα χώρες. Επίσης η EUMED-9 θέτει θέμα απλοποίησης των λειτουργειών της ΚΑΠ, δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δέσμευσης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για να μπορεί να χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει (απευθυνόμενος πως του αγρότες) πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για δομικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση.

Χαρακτηριστική ήταν από τις Βρυξέλλες η αποστροφή του Πρωθυπουργού, πως αυτές οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν απλά μία μία «φωτοβολίδα» η οποία θα σβήσει γρήγορα.

Έλεγχοι για τις τιμές του γάλακτος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ όπως τονίζουν από την Κυβέρνηση.

Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα. Στόχος η προστασία των κτηνοτρόφων παραγωγών και καταναλωτών.

Εσωκομματικοί τριγμοί

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η κριτική που ασκούν δύο βουλευτές της ΝΔ στην Κυβέρνηση. Αιχμές για τους χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε την Πέμπτη η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή η οποία έκανε λόγο για καθυστερήσεις, ολιγωρίες και ανετοιμότητα σε επίπεδο προσαρμογής στην νέα ΚΑΠ.

Είχε προηγηθεί και η κριτική του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος μάλιστα πρότεινε στον Πρωθυπουργό να “τραβάει και τα αυτιά των υπουργών που κακώς είχαν κάνει όσα έπρεπε μέχρι τώρα”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ