ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Παράταση της επιστροφής του ΕΦΚ για τους αγρότες και το 2024

Μητσοτάκης: Παράταση της επιστροφής του ΕΦΚ για τους αγρότες και το 2024
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα μέτρα ενίσχυσης προς τους αγρότες μεταξύ των οποίων είναι η επαναφορά της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα με φωτοβολταικά και ρυθμίσεις οφειλών ρεύματος, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Οι ανακοινώσεις έγιναν από το βήμα της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία

Αναφερόμενος αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, στις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, έθεσε δύο προτεραιότητες και συγκεκριμένα την στήριξη των δοκιμαζόμενων Θεσσαλών προκειμένου να ξαναστήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα και την ανακατασκευή των υποδομών που όπως είπε διέλυσε η ορμή του νερού.

«Ο προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Η μόνιμη αποκατάσταση προυποθέτει σωστή προετοιμασία, διαγωνισμούς. Συνιστούν ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα που συνδέεται με άλλες παρεμβάσεις πολλές από τις οποίες χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Οι αποζημιώσεις θα φθάσουν το 1 δισ ευρώ. Κάναμε γρήγορα και πολλά από όσα έχουν γίνει στην ιστορία το ελληνικού κράτους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τα χρήματα για την ανακατασκευή της περιοχής, θα αντληθούν κατά 500-600 εκατ. από το πρόγραμμα Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 1,2 δισ. από το προηγούμενο και φετινό ΕΣΠΑ, πρόσθεσε.

«Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού» πρόσθεσε λέγοντας πως θα μπορούσαν να κινηθούν οι διαδικασίες πολύ γρηγορότερα, αλλά σημείωσε πως πρόκειται μια πολυεπίπεδη προσπάθεια.

Παράταση της επιστροφής του ΕΦΚ για τους αγρότες

«Τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσουμε, θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», υπογράμμισε.

«Αντι για αντιπολιτευτικές ρητορίες θα ήθελα προτάσεις, κατά προτίμηση κοστολογημένες», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Χαρίτση.

«Η οικονομία μας πηγαίνει αρκετά καλά η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, 82 εκατ. ακόμα. Εμείς μειώσαμε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα, καταργήσαμε την φορολόγηση των ενισχύσεων που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

«Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν», είπε.

«Οι κινητοποιήσεις είναι συνολικές στην Ευρώπη και κάποια απο τα αιτηματα των αγροτών είναι δικαιολογημένα και πρέπει να τα ακούσμε», είπε μιλώντας για την παύση του μέτρου της αγρανάπαυσης υπερ του οποίου έχει ταχθεί.

Φθηνό ρεύμα στους αγρότες

Στα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών ανέφερε ότι:

  • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων.
  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα κατά 10% για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο
  • Θα ρυθμιστούν χρέη οφειλών ρεύματος, με 10ετή άτοκη εξόφληση.
  • Οι αγρότες σε συνεταιρισμούς θα έχουν μεσοπρόθεσμη μείωση ρεύματος.
  • Για τους μεμονομένους αγρότες ανακοίνωσε πρόγραμμα αγροτικών φωτοβολταϊκών «φωτοβολταικά στο χωράφι», όπως είπε.

«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν την καρδιά των ψηφοφόρων μας. Η λύση στα προβλήματά τους είναι καρδιά για εμάς», είπε.

«Οι κακές συνήθειες της Αριστεράς»

Στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψεξε τον κ. Χαρίτση λέγοντας ότι φοβάται πως «έχει υιοθετήσει τις παλιες κακές συνήθειες της Αριστεράς με πρώτη να μιλάτε πολύ ώρα χωρίς να λέτε τιποτα», για να συνοψίσει τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε νωρίτερα για τους αγρότες.

Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα ανταγωνισμού και συγκεκριμένα για τις τιμές που είναι χαμηλότερες στο χωράφι και τις παράνομες ελληνοποιήσεις για τις οποίες πραγματοποιούνται έλεγχοι, ενώ δήλωσε πως είναι ανοιχτός να συζητήσει με τους μελισσοκόμους για τα προβλήματά τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην καινούργια ΚΑΠ και τις μορφές παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον. «Στήριξα στην Ευρώπη τη βελτίωση αυτού του μηχανισμού που έβαλε περισσότερες δεσμεύσεις οικονομικές από αυτές που άντεχαν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ