ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καυτό» δεκαπενθήμερο με μπλόκα, καταλήψεις και κηρύγματα – Τα «τελεσίγραφα» της κυβέρνησης

«Καυτό» δεκαπενθήμερο με μπλόκα, καταλήψεις και κηρύγματα – Τα «τελεσίγραφα» της κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις Ιανουαρίου 2024 ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τριπλό μήνυμα προς αγρότες, καταληψίες και Εκκλησία στέλνει η Κυβέρνηση, καθώς οι κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών αλλά και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκαλούν ταυτόχρονη πολιτική ανάφλεξη το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Κυβέρνηση προς αγρότες: «Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα»

Ανώτατη Κυβερνητική πηγή έλεγε στο CNN Greece, σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η Κυβέρνηση έπραξε ό,τι μπορούσε για να τους ενισχύσει, απαντώντας σε όλα τα μεγάλα αιτήματά τους.

«Άλλα λεφτά γιοκ», δηλώνουν γαλάζια στελέχη στο Κυβερνητικό Επιτελείο και υπογραμμίζουν πως τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης εξαντλήθηκαν σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών.

«Αυτά είναι τα μέτρα και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο» τονίζουν, καθώς μετά το καρότο έρχεται και το μαστίγιο και η Κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο πως περισσότερη πίεση από την πλευρά των αγροτών, θα αποβεί… άκαρπη.

Όπως λένε από την Κυβέρνηση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αγγίζουν τα 232 εκ. ευρώ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται -όπως ζητούσαν οι αγρότες, ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο για το 2024, μέτρο το οποίο επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και έχει συνολικό κόστος 82 εκ. ευρώ.

Μεγάλο ζητούμενο είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και από το Μαξίμου λένε πως και σε αυτό το σημείο η παρέμβαση είναι σημαντική, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Μακροπρόθεσμα, προχωρούν τρία προγράμματα φωτοβολταϊκών πάρκων που θα ρίξουν σημαντικά τις τιμές του ρεύματος. Ενώ ρυθμίζονται και τα χρέη προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Οι αγρότες όμως δηλώνουν απογοητευμένοι από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τονίζουν ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους και πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Κυβέρνηση εκτιμάται πως σύντομα θα εκτονωθεί η κατάσταση αλλά ξεκαθαρίζουν πως σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτούν να κλείσει η εθνική οδός ή κάποια άλλη μεγάλη οδική αρτηρία από τρακτέρ.

«Είναι καθήκον της Κυβέρνησης να διαφυλάξει τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζουν, κάνοντας σαφές πως αν χρειαστεί, αυτό θα επιβληθεί δια της αστυνομίας.

Σήμερα στην Agrotica μεταβαίνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με τον Πρωθυπουργό να έχει ήδη εξαπολύσει φαρμακερά σχόλια με αφορμή τις προτάσεις του για τους αγρότες, κατηγορώντας τον πως δεν γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και πως υπόσχεται μέτρα μη κοστολογημένα. “Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά έστω και σε λάθος εποχή” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Μητσοτάκη.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τις καταλήψεις»

Στην Κυβέρνηση ακούν το μήνυμα που έρχεται από την βάση του κόμματος και καλεί την Κυβέρνηση να επέμβει στα Πανεπιστήμια την ώρα που δεν “σπάνε” πολλές καταλήψεις.

Το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αφορά στην ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου σχολιάζουν από την Κυβέρνηση. Θα περάσει το νομοσχέδιο και θα εξασφαλιστούν οι εξεταστικές ξεκαθαρίζουν.

Ήδη έχουν γίνει εκκενώσεις καταλήψεων στο Μετσόβιο και στο Αριστοτέλειο και όπως τονίζουν “δεν υπάρχει νόμιμη κατάληψη”. Μήνυμα στέλνει η Κυβέρνηση και στους Πρυτάνεις πως θα πρέπει να καλούν τις αρχές για να επιβάλλεται ο νόμος.

«Καυτό» δεκαπενθήμερο για τον γάμο ομόφυλων

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων με τους βουλευτές να καλούνται πλέον να πάρουν άμεσα τις τελικές τους αποφάσεις, εν μέσω μάλιστα των πιέσεων της εκκλησίας που γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.

Στα χέρια των 300 Βουλευτών βρίσκεται πλέον και η επτασέλιδη επιστολή - φωτιά της Ιεράς Συνόδου με την οποία ενημερώνονται αναλυτικά για την αντίθεση της Εκκλησίας.

Στην επιστολή αναφέρεται πως το νομοσχέδιο «ανατρέπει συνολικά και πάγια τους οικογενειακούς θεσμούς της χώρας, με τρόπο που υπερβαίνει τις συγκυριακές ανάγκες που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί και με στόχο να ικανοποιηθούν παράλογες ιδεολογικές απαιτήσεις υιοθετώντας εφεξής μια ισοπεδωτική ιδεολογία περί φύλου».

Την Κυριακή αναμένεται να αναγνωστεί στους ναούς η εγκύκλιος, η οποία καταδικάζει τον γάμο των ομόφυλων και συνδέει άρρηκτα την βάπτιση με τον γάμο, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Εκκλησίας για το αν θα βαφτίζει ή όχι τα παιδιά των ομόφυλων.

Ανησυχία για το αν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο πάντως στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει, ενώ εδώ και καιρό έχει γίνει σαφές πως η μεγάλη μάζα των γαλάζιων Βουλευτών θα το στηρίξει.

Το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Εκκλησία είναι πως έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις δικές της θέσεις όμως η ψήφος των Βουλευτών είναι κατά συνείδηση, όχι υπό πίεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ