ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος μηχανισμός ενίσχυσης για περιοχές και αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Νέος μηχανισμός ενίσχυσης για περιοχές και αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ένα νέο μηχανισμό ενισχύσεων προς επιχειρήσεις ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υφίστανται οικονομικές συνέπειες από φυσικές καταστροφές περιγράφει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο μηχανισμός αυτός προσομοιάζει με αυτόν που ίσχυσε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις ενώ δεν εστιάζει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ούτε προβλέπει συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, εισάγεται ένας εξειδικευμένος μηχανισμός περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, με στόχευση στην ενίσχυση της δραστηριότητας συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας στις περιοχές αυτές.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται με ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται από πιστωτικό ίδρυμα χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Σκοπός του μέτρου είναι η διασφάλιση πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης των τομέων της οικονομίας των περιοχών που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα παροχής ενίσχυσης προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, που εκδηλώθηκαν και ως εκ τούτου παρουσιάζουν οικονομικές απώλειες.

Η ενίσχυση αυτή θα δίνεται με μορφή επιχορήγησης. Για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του μέτρου, παρέχεται σχετική εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σι οποίοι ορίζεται ότι προβαίνουν έκδοση οικείας κανονιστικής πράξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ