ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ομογένεια» του ... Φιντάν και οι συναντήσεις των εκλεκτών της Άγκυρας στη Θράκη

Η «ομογένεια» του ... Φιντάν και οι συναντήσεις των εκλεκτών της Άγκυρας στη Θράκη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KHALED ELFIQI

Μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να βρίσκονται σε περίοδο εξομάλυνσης των σχέσεων τους με τον πολιτικό διάλογο να συνεχίζεται μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο η Άγκυρα φροντίζει με κάθε ευκαιρία να δείχνει ότι παραμένει σταθερή στις πάγιες εθνικές θέσεις της.

Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Α HABER έθεσε εκ νέου θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

«Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, διευρύνοντας τα σύνορα της διπλωματίας, σε θέματα όπως το Αιγαίο και αργότερα για την κατάσταση των ομογενών μας. Δηλαδή, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Φιντάν, περι «τουρκικής» ομογένειας στην Θράκη ακολούθησαν συναντήσεις και επισκέψεις των εκλεκτών της Άγκυρας σε δήμους στη περιοχή της Θράκης που στο κοντινό παρελθόν έχουν απασχολήσει, καθώς έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα μαζικών απολύσεων υπαλλήλων με την αιτιολογία πως είναι γκιουλενιστές.

Τι συνέβη όμως τώρα και οι συγκεκριμένοι δήμοι τράβηξαν εκ νέου την προσοχή;

Εντύπωση έχει προκαλέσει ότι μετά απο περίπου ένα μήνα ανάληψης καθηκόντων οι μουσουλμάνοι Δήμαρχοι Ιάσμου και Αρριανών, Τζανέρ Ιμάμ και Ερντέμ Χουσεΐν αντίστοιχα, συναντήθηκαν επισήμως με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερίφ.

07.02.2024
O Δήμαρχος Ιάσμου Τζανέρ Ιμάμ μαζί με τον Ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερήφ@muftu_iserif

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον νεοεκλεγή Δήμαρχο Ιάσμου, Τζανέρ Ιμάμ και σε ερώτηση μας σχετικά με το συμβάν υποστήριξε:

"Εγώ δέχομαι όλους τους επισκέπτες. Και εγκληματίας να έρθει οι ευχές για μια καλή θητεία, παραγωγική, να βοηθήσω τους δημότες μου, απο όλους δέχομαι τις ευχές. Απο εκεί και πέρα αν κάποιος τελεί ποινικό αδίκημα ή αν δεν τελεί ή αν είναι σωστός ή αν δεν είναι σωστός πολίτης ή αν δεν συμμορφώνεται με το κράτος δεν με αφορά. Εγώ προσπαθώ να ασκήσω τα καθήκοντα μου και να τα φέρω εις πέρας. Και ο Ουκρανός πρέσβης να έρθει και ο Αλβανός και ο Σκοπιανός κακοπροαίρετος να έρθει, τί να κάνουμε! Έγώ δέχτηκα έναν Έλληνα πολίτη στη συνάντηση".

Πάντως στην ανακοίνωση της η αυτοαποκαλούμενη και παράνομη "Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης" αναφέρεται στον Ψευδομουφτή Κομοτηνής ώς εκλεγμένο Μουφτή:

"Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και Εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής, κ. Ιμπραήμ Σερήφ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής και πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, κ. Σεντάτ Χασάν, πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Αρριανών, κ. Ερντέμ Χουσεΐν και τον δήμαρχο Ιάσμου, κ. Τζανέρ Ιμάμ. Στο πλαίσιο των επισκέψεων, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, κ. Ιμπραήμ Σερήφ, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Αρριανών, κ. Ερντέμ Χουσεΐν και του ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στα νέα του καθήκοντα. Επιπλέον, στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν και στελέχη του δήμου, ανταλλάχθηκαν απόψεις και ευχές για καλή επιτυχία. Συνεχίζοντας τις επισκέψεις του, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιάσμου, κ. Τζανέρ Ιμάμ και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, στην οποία παραβρέθηκαν και στελέχη του δήμου, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και συζητήθηκαν πεδία κοινών δράσεων".

07.02.2024
O Δήμαρχος Αρριανών Χουσεϊν Ερντέμ μαζί με τον Ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραχήμ Σερήφ.@muftu_iserif

Η αλήθεια για τις Μουφτείες

Μουφτής σύμφωνα με την ισλαμικη θεολογία, είναι ο ερμηνευτής του ιερού Κορανίου για την απόδοση δικαιοσύνης και εέχει τη δυνατότητα να εκδίδει φετβάδες.

Στην πράξη ο Μουφτής μεριμνά για την εφαρμογή του Ιερού Νόμου, έχοντας ουσιαστικά και "δικαστικές αρμοδιότητες".

Στη χώρα μας πέραν των δικαστικών αρμοδιοτήτων, για όσους Μουσουλμάνους επιθυμούν να υπάγονται στη Σαρία, έχει περισσότερους ρόλους. Ο Μουφτής είναι και θρησκευτικός ηγέτης, ενώ έχει και ληξιαρχικές αρμοδιότητες. Ως εκ τούτου, επειδή οι δικαστές και οι ληξίαρχοι διορίζονται, δεν μπορεί να υπάρχει εκλογή Μουφτή.

Οι Μουφτήδες δεν εκλέγονται σε καμία χώρα του κόσμου, ουτε στην Τουρκία, που ισχυρίζεται οτι πρέπει να εκλέγονται στη Θράκη. Παντού οι Μουφτήδες διορίζονται.

Ο νέος νόμος του 2022 προβλέπει εξέταση των προφίλ των υποψήφιων Μουφτήδων απο επιτροπή που αποτελείται απο 33 μέλη, η οποία επιλέγεται απο ιεροδιδασκαλους και ιμάμηδες. Απο τους 33 υποψήφιους ξεχωρίζουν οι 3 και στη συνέχεια απο την τελική τριαδα ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επιλέγει τον έναν που θα αναλάβει ηγηθεί της Μουφτείας. Εκλογές για τον Ψευδομουφτή, οι Τούρκοι κάνουν στα τεμένη δι' ανατάσεως της χειρός. Συνεπώς δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία.

Αλυτρωτισμός ακόμα και στην ονομασία της παράνομης επιτροπής

Ο ψευδομουφτής Κομοτηνής, Ιμπραχήμ Σερήφ είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Οι Τούρκοι τον εχουν τοποθετήσει στη θέση του Προέδρου της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτ. Θράκης. Η ίδια η ονομασία της επιτροπής εμπεριέχοντας τη λέξη Τουρκική και Δυτική Θράκη παραβιάζει τη Συνθήκη Λωζάννης, και αποτυπώνει ξεκάθαρα τον αλυτρωτισμό της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ που έγινε το 2022, "στην Τουρκία καλλιεργείται επικίνδυνος αλυτρωτισμός".

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας είναι και το ότι, ένας στους δύο Τούρκους πιστεύει ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σημερινά σύνορά της, ανήκουν δικαιωματικά στη Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό αγώνα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών, να δημιουργήσει ισχυρότερες βάσεις σε αποσταθεροποιημένες χώρες όπως η Λιβύη, αλλά και να μπεί εμμέσως σφήνα σε κάποιες απο τις ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας, όπως αυτή της Αιγύπτου.

Παράλληλα, τα πρόσωπα της Τουρκίας στη Θράκη συνεχίζουν υπόγεια τη δράση τους μέχρι το έδαφος για τις πάγιες διεκδικήσεις της γείτονος να γίνει εύφορο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Συμπληγάδες Πέτρες της ελληνική διπλωματίας στη περιοχή παραμένουν αμετακίνητες, ειδικά για όσους προσπαθούν να... παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ