ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Η κρίση στην Τουρκία να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων

Κοτζιάς: Η κρίση στην Τουρκία να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων
«Πραξικόπημα άλλης εποχής», η απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αν αυξηθεί ο αυταρχισμός στη γείτονα, μπορεί να αυξηθούν» εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κι επισημαίνει ότι βασικό κριτήριο της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Τουρκία είναι να «μην εξαχθεί μέσα ατυχημάτων η κρίση».

«Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας, να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην Realnews, χαρακτηρίζοντας «πραξικόπημα άλλης εποχής», την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν πριν από μία εβδομάδα.

Σημειώνει ακόμη πως «οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους. Να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή», ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως «η ΕΕ θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων. Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης, της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια θεωρώ αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγιά Σοφιά».

Σε ότι αφορά τους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ο υπουργός εξωτερικών αναφέρει ότι «θα αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές, οι οποίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επιμένει ότι μια πραγματική λύση του ζητήματος προϋποθέτει την ολική και οριστική απομάκρυνση του τουρκικού στρατού, που «παράγει πραξικοπηματίες», από τη Μεγαλόνησο.

Σχολιάζοντας τις αναφορές περί υπέρβασης του ρόλου του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:

«Συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε. Πριν από όλα επισημαίνω ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ