ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της κρίσης για τα μπλόκα: Τα μέτρα για τους αγρότες και η στρατηγική εκτόνωσης

Η ώρα της κρίσης για τα μπλόκα: Τα μέτρα για τους αγρότες και η στρατηγική εκτόνωσης
Μπλόκο αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας EUROKINISSI

Ένα πακέτο ικανό να εκτονώσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να διαλύσει τα μπλόκα σχεδιάζει να παρουσιάσει στους αγρότες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κρίσιμο ραντεβού στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα μέτρα «κλείδωσαν» σε κλειστή σύσκεψη η οποία δε δημοσιοποιήθηκε και έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Βελιγράδι. Σε μία στρατηγική κίνηση όμως το Μαξίμου επέλεξε να μπει στο πρόγραμμα και δεύτερο ραντεβού με … θεσμικούς αυτή φορά αγρότες.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στους εκπροσώπους των 15 μπλόκων πως η Κυβέρνηση μετά από εντολές του “έξυσε το βαρέλι” για να ενισχύσει με όποιον τρόπο μπορεί τον πρωτογενή τομέα που δοκιμάζεται.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση καταβολή έως και 30% του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό μία γενναία διεύρυνση της έκπτωσης στο ρεύμα.

Το εύρος της έκπτωσης κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τους αρμόδιους υπουργούς. Είχε προηγηθεί ραντεβού του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση με κυβερνητικά στελέχη το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό τονίζουν από την Κυβέρνηση.

“Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες” δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του CNN Greece.

Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες οι οποίοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel αλλά και να αναφερθεί στην επίλυση σειράς θεσμικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον κλάδο.

Εκ μέρους της κυβέρνησης στην αυριανή συνάντηση με τους αγρότες θα είναι:
Οι συναρμόδιοι Υπουργοί Λ. Αυγενακης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Πετραλιάς, Χ. Τριαντοπουλος και από το Μαξίμου, οι Γ. Μπρατάκος, Σ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος, Μ. Βοριδης, Π. Μαρινάκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρεντζος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το αυριανό ραντεβού θα πρέπει να δώσει οριστικές λύσεις.

Η συνάντηση με τους αγρότες όμως σήμερα δεν θα είναι μία τελικά, αλλά δύο…όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς.

Στις 12:00 θα γίνει η συνάντηση με τους “σκληροπυρηνικούς” εκπροσώπους των μπλόκων οι οποίοι απειλούν πως αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι θα κατέβουν ακόμη και με τρακτέρ στην Αθήνα.

Στις 13:00 μπήκε εμβόλιμα μία ακόμη συνάντηση με τους “θεσμικούς” και συγκεκριμένα με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Όπως λένε με νόημα από το Μαξίμου, η ΕΘΕΑΣ ουσιαστικά ο διάδοχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπροσωπεί πάνω από το 70% των αγροτών στη χώρα. Το πως θα προσλάβει η ΕΘΕΑΣ τα μέτρα του Μαξίμου θα έχει την δική του ιδιαίτερη αξία σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των μπλόκων τα βρουν ανεπαρκή.

Σε κάθε περίπτωση στην Κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα υπάρξει “αποσυμπίεση” και πως τα μπλόκα δεν θα συνεχιστούν.

”Θα τα καταφέρουμε και θα έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε” λένε οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει όμως και αρχίσουν να κλείνουν ένα ένα τα οδικά δίκτυα, υπογραμμίζουν πως επιβάλλεται η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ