ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιάρρηκτοι στρατιωτικοί δεσμοί: Aμερικανοί και Έλληνες κομάντος ασκούνται στη Πιερία

Αδιάρρηκτοι στρατιωτικοί δεσμοί: Aμερικανοί και Έλληνες κομάντος ασκούνται στη Πιερία
Από την Δευτέρα 12 έως την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ διμερής συνεκπαίδευση, στην ευρύτερη περιοχή. ΓΕΕΘΑ

Με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή να παραμένει εύθραυστη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «χωρίς μεγάλα λόγια» διατηρούν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με ισχυρούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και με την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και από τον 5ο Γύρο Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον και εδραιώνει περαιτέρω τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Αμερικανών Πεζοναυτών της 26th Marine Expeditionary Unit (MEU) και Ελλήνων απο την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.

Συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.ΓΕΕΘΑ

Η συνεκπαίδευση, η οποία αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης που έγινε τον περασμένο μήνα, αφορούσε σε αντικείμενα ορεινού αγώνα και διαβίωσης σε χιονοσκεπείς περιοχές (Cold Weather Training and Tactics), και συνέβαλε τόσο στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, όσο και στην βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.ΓΕΕΘΑ

Άσκηση με Apache και αμερικανικά Black hawk

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα Apache, Kiowa Warriors, μεταγωγικά Chinook καθώς και αμερικανικά Black hawk.

Αμερικανοί και Έλληνες κομάντος ασκούνται όπως θα πολεμήσουν σχεδόν κάθε μήνα σε ελληνικό έδαφος. Οι δύο στρατοί μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία κι εξασκούμενοι σε νέες μεθόδους και διαφορετικές τακτικές.

Άσκηση της 26ης MEU στην Σούδα, επί σεναρίων επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον.ΓΕΕΘΑ

Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες από την 26η Marine Expeditionary Unit (MEU) (Special Operations Capable) (MEU(SOC)) βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και καιρό, προχωρώντας σε σημαντικές συνεκπαιδεύσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήσαν προγραμματισμένη ανάπτυξη με μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές επιχείρησης του 5ου και 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Βρέθηκαν μάλιστα και στην ναυτική βάση της Σούδας στη Κρήτη, όπου ασκήθηκαν σε σενάρια ανάπτυξης επί αστικού εδάφους, στο Naval Support Activity Souda Bay.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, η άσκηση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό σε ότι αφορά στην επιχειρησιακή συνεκπαίδευση με φίλες και σύμμαχες χώρες, συμβάλει στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας την διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.

Η στήριξη των Αμερικανών στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία

Η στήριξη προς την Ελλάδα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μόνο τυχαία δεν είναι. Πώς να μην παρέχεται αυτή η στήριξη όταν η χώρα μας με τη στάση της και τον θετικό της ρόλο αποτελεί σταθερό συνομιλητή των ΗΠΑ στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αυτός ο ρόλος της χώρας μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποδεικνύεται έμπρακτα. Ειδικά στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας και τις κινήσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεων του σε συμμαχικές μας χώρες με αποτέλεσμα να έχουν ενισχυθεί οι στρατιωτικές συνεργασίες με σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία,
την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Στο σκληρό πυρήνα ΕΕ και ΝΑΤΟ η Ελλάδα

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Όσο φυσικά για τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αυτή βρίσκεται στο υψηλότερο της
επίπεδο, μέσω της σύναψης των αντίστοιχων αμυντικών συμφωνιών με τις χώρες αυτές και συνεχίζει ακόμα πιο ψηλά, αφού το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τον υπουργείο Άμυνας έχει θέσει τον πήχη με τη φράση «sky is the limit».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ