ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα στις 12... χωρίς Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα στις 12... χωρίς Κασσελάκη
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -μόλις τέσσερις ημέρες πριν το συνέδριο- μετά το ερωτηματολόγιο του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη για το αν πρέπει να αλλάξει το λογότυπο, το όνομα και η δομή του κόμματος.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν και τελικά πέτυχαν την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα (19/2) στις 12 το μεσημέρι. Μάλιστα, την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται στο Λονδίνο και είναι άγνωστο εάν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκη, θα έχει συνάντηση με απόδημους Έλληνες (νέους επαγγελματίες, μέλη οργανώσεων αποδήμων, μέλη και φίλους της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Η.Β). Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς και στις 18:30 θα ακολουθήσει η ομιλία του στην εκδήλωση του London School of Economics.

Διαφωνίες από κορυφαία στελέχη

Ήδη κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει πως δεν συμφωνούν με τις πρακτικές και το ερωτηματολόγιο, τονίζοντας πως υπάρχει καταστατικό που προβλέπει τις διαδικασίες και που θα πρέπει τα τηρείται. Το επίμαχο ερωτηματολόγιο, που ο Στέφανος Κασσελάκης ζητούσε να συμπληρώσουν τα μέλη του κόμματος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και το λογότυπό του, αν πρέπει το κόμμα να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά.

Με επιστολή τους στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα το όργανο. Κατά πληροφορίες δεν υπέγραψαν η Ρένα Δούρου και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εξ αρχής πήρε θέση υπέρ του ερωτηματολογίου και έχει ουσιαστικά ταχθεί κατά της σύγκλησης των οργάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα κατατίθεται από τους:

  1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
  3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
  5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
  6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
  7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
  9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
  10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
  11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
  13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
  14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
  15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
  16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Η κίνηση αυτή, χωρίς προηγουμένως να έχει αποφασιστεί από κανένα όργανο του κόμματος, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε με ανακοίνωσή της την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σημειώνεται πως και ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως δεν θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και συμπλήρωσε: «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα και ο Πάνος Ρήγας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ερωτηματολόγιο. Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην βουλευτής του κόμματος σημείωσε πως: «Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ