ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας: Η σημασία του ΙΜEC και η δυνάμει στρατιωτική συνεργασία

Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας: Η σημασία του ΙΜEC και η δυνάμει στρατιωτική συνεργασία
Συνεκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Ινδίας ΓΕΕΘΑ

Το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενώ ανήκει και στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αξιοποιούν μετά τους Άραβες και οι Ινδοί, προκειμένου να ανοίξουνπύλη προς την Ευρώπη. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πρώτη ύστερα απο την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι πριν από 40 χρόνια, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ορόσημο στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας - Ινδίας, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα, τις επενδύσεις και τη γεωργία, μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

H ıδιαιτέρως θερμή υποδοχή που επιφύλαξε η Ινδία στον Κ. Μητσοτάκη, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μετά από 16 χρόνια, επιβεβαίωσε τις όλο και δυνατότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κ. Μητσοτάκης και Ν. Μόντι έκαναν ειδική αναφορά στις ευκαιρίες συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας σε τομείς όπως η άμυνα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παιδεία και το μεταναστευτικό, με τον Ν. Μόντι να εκφράζει την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται Αθήνα και Νέο Δελχί.

Συνεργασίες

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Ινδό ομόλογο του, Subrahmanyam Jaishankar, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και των δύο πολιτισμών και επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων, μεταξύ των οποίων οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Για την Ελλάδα, η οποία έχει τον κορυφαίο εμπορικό στόλο στον κόσμο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατοχυρωθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου και να αποκατασταθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, όπως και να διερευνηθούν εναλλακτικοί δρόμοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διάδρομος India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC) προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ινδία στη Στρατηγική Σχέση της με την Ελλάδα, στην ανάγκη αντιμετώπισης περιφερειακών προκλήσεων και στην αναζήτηση διαδρόμων που θα συνδέουν τις μεγάλες αγορές Ινδίας-Ειρηνικού και Ευρώπης.

Οικονομικός διάδρομος

Ο S. Jaishankar έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου και διερεύνησε, επίσης, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη τη δυνατότητα και μίας περιφερειακής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία του IMEC που δεν είναι απλώς ένας διάδρομος ενέργειας και εμπορίου, αλλά ένα σχέδιο που, διασυνδέοντας την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας , μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση θεμάτων διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, όπως η δυνατότητα αμοιβαίων επενδύσεων και το, υπό διαμόρφωση, Σύμφωνο Μετανάστευσης και Κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Θυμίζουμε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Νέο Δελχί το 2021, όπως και του Ινδού ομολόγου του στην Αθήνα το ίδιο έτος. Hταν η πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών μετά απο 18 χρόνια. Τότε εκδηλώθηκαν οι προθέσεις των δύο πλευρών να οικοδομήσουν μία ισχυρή συμμαχία που ξεκινά απο τη Μεσόγειο και καταλήγει στον Ινδικό Ωκεανό. Έτσι, στις αρχές Ιουλίου 2021 το ελληνικό και ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκινούν ναυτικές ασκήσεις με συνεκπαίδευση Passex στη Μεσόγειο.

Στρατιωτική συνεργασία

Σε πρώτο πλάνο είναι η προσπάθεια κατάρτισης Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα γίνουν σε ελληνικό και ινδικό έδαφος, καθώς και η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ – Ινδίας. Σχήμα που αν επιτευχθεί ενισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως δύναμη ασφάλειας και σταθερότηατς του συμμαχικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ-ΗΑΕ-Ινδίας.

Ελλάδα και Ινδία είναι πλέον στρατηγικοί εταίροι. Προτεραιότητα της Αθήνας αποτελεί μεν η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας με την Ινδία, ωστόσο, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική σχέση που χτίζεται βήμα βήμα τα τελευταία δύο χρόνια και με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Οι δύο χώρες πάντως επιβεβαίωσαν την πρόθεση ενίσχυσης των στρατιωτικών τους σχέσεων, με την συμμετοχή για πρώτη φορά -κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ - της Ινδικής Αεροπορίας στην μεγάλη αεροπορική Άσκηση "Ηνίοχος" που έγινε στην Ανδραβίδα τον περασμένο Μάιο. Η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας στον «Ηνίοχο-23» με πέντε υπερσύγχρονα μαχητικά πολλαπλού ρόλου SU-30MK αναβάθμισε σημαντικά την μεγάλη ελληνική αεροπορική Άσκηση και παράλληλα επισφραγίστηκε η στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Πηγές απο το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν στο CNN Greece: ότι "Η Ινδία δεν είναι απλά μια μεγάλη χώρα, αλλά μια υπο-ήπειρος μέσα στην Ασία με ισχυρή αεροπορία, η οποία αν και βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα με παρόμοιο τρόπο, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο, η κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απαγόρευση της χρήσης βίας και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην UNCLOS".

Ελλάδα και Ινδία συνέχισαν τις κοινές ασκήσεις και τον Μάρτιο του 2023 έγινε συνεκπαίδευση δύο Μαχητικών Αεροσκαφών F-4E της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη Mirage 2000 της Ινδικής, στο πλαίσιο μεταστάθμευσης κλιμακίου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για ανεφοδιασμό. Ο προγραμματισμός συνεκπαιδεύσεων συνεχίστηκε και διεξήχθη νέα PASSEX της Φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ με το Ινδικό Αντιτορπιλικό INS CHENNAI στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και προχωρητικών ελιγμών.

Σε συνέχεια των απο κοινού δραστηριοτήτων Ελλάδας και Ινδίας, στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX της Φρεγάτας ΕΛΛΗ με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης INS SUMEDHA του Ινδικού Ναυτικού, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προσαπονηώσεων ελικοπτέρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ