ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο συμβολισμός της πτήσης Δένδια με F16 VIPER - Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50

Ο συμβολισμός της πτήσης Δένδια με F16 VIPER -  Αναβαθμίζονται και τα F-16 Block 50
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στο cockpit μαχητικού αεροσκάφους F-16 VIPER της 340 Πολεμικής Μοίρας "Αλεπού". ΥΠΕΘΑ

Σε αποστολή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με σενάριο εναέριας μάχης συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που πέταξε με F-16 VIPER της Πολεμικής Μοίρας Αλεπού εκπέμποντας μήνυμα ισχύος και παρατάσσοντας ήδη τις «οχιές του Αιγαίου», ως αεροσκάφη υπαρκτά και όχι υπό σχεδιασμό, όπως αυτά της γείτονος.

Ο Νίκος Δένδιας απογειώθηκε από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και πέταξε σε περιοχές πάνω από την Κω και την Κάρπαθο, που λίγες μέρες νωρίτερα οι Τούρκοι αμφισβητούσαν την εθνική μας κυριαρχία εκδίδοντας αντι-NAVTEX, με αφορμή Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν κάνει βήμα πίσω σε ότι αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την προσγείωση με το F-16 Viper.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην αεροπορική βάση των F-16 VIPER έγινε μόλις 2 ημέρες μετά τις εξαγγελίες των Τούρκων ότι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη πτήση με το εγχώριας κατασκευής μαχητικό αεροσκαφος ΚΑΑΝ, ενώ ετοιμάζονται να εισέλθουν στο δικό τους πρόγραμμα αναβάθμισης και προμήθειας F-16 VIPER.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει ήδη 17 αναβαθμισμένα F-16 VIPER, ενώ ως το 2027 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις των συνολικά 83. Ήδη έχει συμπληρωθεί η δύναμη της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι», η πρώτη που εξοπλίστηκε με 13 αναβαθμισμένα F-16 VIPER.

Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα F16 Viper βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και πετά για την Κρήτη, για να προστεθεί πλέον στην 340 Μοίρα «Αλεπού», την δεύτερη Πολεμική Μοίρα με αναβαθμισένα F-16 VIPER, με τους πιλότους της HAF να εκπαιδεύονται ασταμάτητα πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας. Τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου: την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Διοικητής της 115ΠΜ Σμήναρχος Χρήστος Γρηγορούδης.ΥΠΕΘΑ

Συνολικά, θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση VIPER 83 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αναβαθμισμένα F-16, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες που τα καθιστούν τα πιο ικανά αεροσκάφη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησαν η ΕΑΒ που πραγματοποιεί τις εργασίες αναβάθμισης και η κατασκευάστρια Lockheed Martin, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027.

Αναβαθμίζονται και τα 38 F-16 Block 50

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει την αναβάθμιση σε έκδοση Viper και των 38 F-16 Block 50 από την 341 Πολεμική Μοίρα «ΒΕΛΟΣ», ώστε να δημιουργήσει έναν ισχυρό αεροπορικό στόλο συνολικά 121 μαχητικών αεροσκαφών, με τεχνολογίες αιχμής.

Θυμίζουμε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις για την αναβάθμιση τους. Κάποιες φωνές στην Πολεμική Αεροπορία υποστήριζαν τα 38 μαχητικά F-16 να λάβουν έναν μικρότερης κλίμακας και μικρότερου κόστους εκσυγχρονισμό σε Block 50 M, εξασφαλίζοντας επιπλέον έτη επιχειρησιακής ζωής, αλλά και αυξημένες δυνατότητες. Έτσι θα μειωθεί το οικονομικό κόστος, καθώς στα αεροσκάφη θα εγκατασταθούν συστήματα τα οποία θα αφαιρεθούν από τα F-16 Block 52 που θα μετατραπούν σε έκδοση Viper και συνεπώς δεν θα χρειαστεί να αγοραστούν εκ νέου. Η τοποθέτηση των συστημάτων, όπως πρότειναν, θα γίνει από το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με τεχνικούς της ΕΑΒ στην Αγχιάλο.

Απο την άλλη πλευρά, η πρόταση για την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 BLOCK 50 σε έκδοση VIPER σχετίζεται με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ομοιοτυπίας στον στόλο των F-16, με σύνολο όπως προαναφέραμε, 121 F-16 VIPER, αλλά και την αξιοποίηση των εξελιγμένων οπλικών συστημάτων που φέρουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Θα συνεργάζονται άψογα στον αέρα με τα Rafale

Η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει πλέον δύο τύπους μαχητικών που χρησιμοποιούν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Χάρη στα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν, Rafale και F-16 VIPER θα συνεργάζονται άψογα στον αέρα ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων, τις οποίες στο άμεσο μέλλον θα μοιράζονται με τα F-35 αλλά και τις νέες φρεγάτες Belharra που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ