ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές - Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών και η επόμενη μέρα  

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές - Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών και η επόμενη μέρα  
Η Όλγα Γεροβασίλη με τον Στέφανο Κασσελάκη την 4η ημέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου ΙΝ ΤΙΜΕ / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Σε ακύρωση των εκλογών για πρόεδρο οδηγήθηκε τελικά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία θυελλώδη διαδικασία, με αντικρουόμενες δηλώσεις, ανατροπές και ένα ατέλειωτο πινγκ πονγκ ευθυνών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάσθηκε να αποσύρει την πρότασή του για κάλπες στις 10 Μαρτίου, μετά την συμβιβαστική παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος ζήτησε να μην γίνουν εκλογές και το Συνέδριο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου.

Η Όλγα Γεροβασίλη εξάλλου ζητώντας να μην γίνουν εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχε επί της ουσίας αποσύρει την υποψηφιότητά της λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, κάντε μόνος σου να δούμε τι θα πάρεις»

Αμέσως μετά ωστόσο άρχισαν οι «διαρροές» από τα δύο στρατόπεδα των μονομάχων που επιδόθηκαν σε ένα «blame game» για το ποιος ήταν τελικά εκείνος που υποχώρησε.

Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν πως «το συνέδριο ομόφωνα, ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο κι αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι έχουμε πρόεδρο, δεν χρειάζονται εκλογές και πάμε σε αλλαγές».

https://www.instagram.com/p/C3xUKmFot3y/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Δεν υπήρξε θετική κατάθεση υποψηφιότητας. Η κυρία Γεροβασίλη δεν μίλησε στο κλείσιμο για κατάθεση υποψηφιότητας της. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυρία Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές στις 10 Μαρτίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στην ουσία αυτό που λένε στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη είναι πως «παρείλκε η ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου από τη στιγμή που η κυρία Γεροβασίλη στη δική της πρόταση είχε ουσιαστικά αποσύρει την υποψηφιότητα της λέγοντας: Κάνε μόνος σου τις εκλογές στις 10 Μαρτίου».

Από την πλευρά τους, στελέχη τα οποία στηρίζουν την κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζουν πως «η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν είχε αποσύρει την υποψηφιότητα της, αλλά ζητούσε να γίνουν καταστατικά οι εκλογές στις 30 Μαρτίου».

Γεροβασίλη: Δεν είχα αποσύρει την υποψηφιότητα μου

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως «δεν απέσυρα την υποψηφιότητά μου» και χαρακτήρισε «διαλυτική τη σημερινή λειτουργία, ορόσημο οι ευρωεκλογές, τα καταστατικά δεν αλλάζουν με μια απόφαση προέδρου. Συμφωνώ με Κασσελάκη ότι έπεσαν οι μάσκες».

Διευκρινίσεις Ρήγα

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το πως οδηγηθήκαμε σε ακύρωση των εκλογών προχώρησε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας.

«Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, θα πρέπει να εγκρίνει το σώμα του συνεδρίου. Η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές ήταν πακέτο με ημερομηνία, 10 Μαρτίου» σημείωσε.

Για να προσθέσει ότι: «Ζήτησα διευκρίνιση για την πρόταση Γεροβασίλη, η οποία είπε πως αν είναι να πάμε 10 Μαρτίου να πάει μόνος του. Σαφής η αποδοχή του συνεδρίου να πάμε συντεταγμένα στις ευρωεκλογές».

Τόνισε, δε, πως «η παρέμβαση Κασσελάκη έγινε γιατί είχε αποσύρει την πρόταση της η Γεροβασίλη».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως «δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ