ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: H φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα

Δένδιας: H φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα θα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα
Nikos Dendias / X

Τη φρεγάτα ΥΔΡΑ - «η οποία θα αποπλεύσει προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση Eunavfor Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα»- επισκέφθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Η Ελλάδα δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία»

«Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας», πρόσθεσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο Νίκος Δένδιας.

Τον υπουργό Εθνικής Αμυνας υποδέχθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης.

Έτοιμη να αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ»

Η ανάπτυξη της ελληνικής φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας), που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 26/02 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ΥΔΡΑ» θα μεταβεί πρώτα στο Ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη, προτού βάλει πλώρη προς το Σουέζ, ώστε τελικώς να αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με την υπόλοιπη αρμάδα της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για να αναλάβει δράση.

INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης παρουσίασε τα στοιχεία στα οποία καταγράφεται σημαντική μείωση των ροών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης. Η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από:

α. την αυστηρή φύλαξη των συνόρων,

β. την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος,

γ. την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη),

δ. την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και

ε. η στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Η ανακοίνωση για το ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:

«Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ