ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Σπάμε το μονοπώλιο και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής στους νέους»

Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Σπάμε το μονοπώλιο και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής στους νέους»
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με το νομοσχέδιο «σπάμε το ιδιότυπο μονοπώλιο της εκπαίδευσης και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής στους νέους, να μείνουν στη χώρα τους».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Μουρούτσος», στη Δάφνη.

«Η ΔΑΠ βλέπει σήμερα να δικαιώνονται οι αγώνες της. Βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνούσε με τους ακροδεξιούς συμμάχους του και τότε οι σχολές ήταν στο έλεος των μπαχαλάκηδων, τα νοικοκυριά στέναζαν από 50 φόρους. Έξι χρόνια μετά, όλα εκείνα μοιάζουν με μακρινό εφιάλτη. Ο τόπος στάθηκε όρθιος. Η Ελλάδα έχει μονοψήφια ανεργία, η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις, ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές και θα αναβαθμιστεί και τέταρτη», είπε και συνέχισε:

«Δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια
Ο στόχος για 1.500 μέσο μισθό είμαι περισσότερο σίγουρος από κάθε άλλη φορά ότι θα επιτευχθεί. Η άμυνά μας είναι πιο θωρακισμένη, η φωνή μας ακούγεται, η τεχνητή νοημοσύνη εξαπλώνεται το ψηφιακό κράτος ενισχύεται. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τις παραλίες, με drone θα παρακολουθούμε για το ποσοστό που έχει παραχωρηθεί στους επιχειρηματίες. Οικοδομούμε βήμα βήμα τη νέα Ελλάδα».

Αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο λέγοντας πως πρόκειται για ιστορική αλλαγή σελίδας, ενώ υπογράμμισε ότι ο Economist από όλες τις χώρες ανακήρυξε την Ελλάδα ως χώρα πρότυπο για το 2023 και ως κράτος πλήρους δημοκρατίας.

«Δεν θα υπάρχει πανεπιστήμιο σε ορόφους κάποιας πολυκατοικίας»

Για τα μη κρατικά ΑΕΙ σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ποτέ άλλοτε η εκπαίδευση δεν ενισχύθηκε τόσο πολύ καθώς η χρηματοδότηση είναι διπλάσια.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γενιές δώσαμε αγώνες για την μεταρρύθμιση αυτή.

«Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μην φεύγουν πλέον εκτός συνόρων, θα μένουν στη χώρα, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά.

Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν αυστηρές προυποθέσεις, και όπως είπε «δεν θα υπάρχει πανεπιστήμιο σε ορόφους κάποιας πολυκατοικίας»

«Διατηρούμε την βάση εισαγωγής και αυστηρή εποπτεία από την Αρχή Δημόσιας Εκπαίδευσης που ελέγχει και τα δημόσια ΑΕΙ. Είναι μια πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στη χώρα μας», συνέχισε λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο «σπάμε αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της εκπαίδευσης, και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής στους νέους.

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι είναι αντίθετος αν και ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό ΑΕΙ, ενώ για τον κ. Ανδρουλάκη σημείωσε πως του κάνει εντύπωση «πως πήρε πίσω την αρχική του θέση μπερδεύοντας τους συνεργάτες του την ώρα που πρώην πρόεδρος τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας της ρύθμισης».

«Ξέρω - συνέχισε - τον αγώνα σας να κρατήσετε ανοικτά τα ΑΕΙ ενάντια στην τρομοκρατία της βίας της μειοψηφίας. Τελείωσε η βία στο Πανεπιστήμιο, φύγαμε μπροστά πια. Η κυβέρνηση έσπασε το άβατο της ασυλίας και όποτε η αστυνομία πρέπει να παρέμβει θα το κάνει σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές», τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της ΔΑΠ.

Τι είπε για τη φοιτητική στέγη

Ο πρωθυπουργός συνέχεια μίλησε για την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια. Ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και μίλησε για την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

«Το ζητούμενο είναι συνολικά η νεανική στέγη. Το πρόγραμμα Σπίτι μου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Το κλειδί αυτής της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση», συνέχισε και μίλησε για τις σχετικές δράσεις της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Η αναφορά στα Τέμπη

«Δεν θα μιλήσω πολύ σήμερα για την ποιότητα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα ντροπής που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο κάποιοι να ζητούν να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και πότε μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα οι νέες και οι νέοι μας», ανέφερε.

Το στοίχημα των Ευρωεκλογών

Πρόσθεσε πως αυτά δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά.

Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι' αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ' ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

Το κάλεσμα στους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

«Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ