ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση Αλαφούζου στην εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Κατάθεση Αλαφούζου στην εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Λάβρος κατά πάντων εμφανίστηκε στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος.

Ανοίγοντας με την παρουσία του τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων ιδιοκτητών ΜΜΕ, ο Γιάννης Αλαφούζος κατήγγειλε σχέσεις πολιτικών με επιχειρηματίες που είχαν υποβάλλει αίτηση για τηλεοπτική άδεια.

Κληθείς να δώσει ονόματα, ανέφερε ότι στον φάκελο του Ιβάν Σαββίδη υπήρχαν συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, τους οποίους και κατονόμασε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι έκανε λάθος όταν μίλησε και για συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στον φάκελο της υποψηφιότητας Καλογρίτσα.

Ο ισχυρός άνδρας του ΣΚΑΙ ξιφούλκησε κατά του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» Φίλιππου Βρυώνη. «Νομίζω πως λειτουργεί με μαύρα, είναι κάτοικος Αλβανίας και έχει ΑΦΜ Αλβανίας και κανείς σας δεν έχει κάνει κάτι για να τον μαζέψει», είπε, ενώ χαρακτήρισε ατυχή την συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αιχμές άφησε και για επιχειρηματίες που υπέβαλλαν αίτηση για τηλεοπτική άδεια, χωρίς να καταθέσουν τραπεζική ενημερότητα. «Ένας από τους αιτούντες είναι ο κ. Καλογρίτσας που έχει σύνθετη σχέση με το ελληνικό δημόσιο και έλαβε μεγάλη εγγυητική από την Τράπεζα Αττικής», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπήρχαν ΜΜΕ που λειτούργησαν ως όχημα επιχειρηματικών ομίλων, απάντησε πως αυτό έκαναν στο Mega οι μέτοχοι του -«ο κ. Μπόμπολας ήταν και εργολήπτης και αυτό συνιστά σύγκρουση καθηκόντων», αλλά και «στο παρελθόν ο Κόκκαλης που χρησιμοποίησε τα μέσα ως όπλο για να παίρνει έργα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε πως εάν δεν λάβει άδεια αυτό θα ισοδυναμεί με πολιτική δίωξη σε βάρος του –«δεν είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα, το ίδιο συνέβη και την περίοδο Μητσοτάκη», είπε και διευκρίνισε πως σε αυτό το ενδεχόμενο ο ΣΚΑΙ θα συνεχίσει να λειτουργεί, εκμεταλλευόμενος την τεχνολογία. «Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ιντερνετικά», υποστήριξε.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, κάνοντας λόγο για περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και αμφισβήτησε ότι το σύστημα «σηκώνει» μόνον 4 τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Έχω την αίσθηση ότι οι συνθήκες του σημερινού διαγωνισμού και λόγω του αριθμού των αδειών, και λόγω του διαγωνισμού είναι μια προσπάθεια περιορισμού ελευθερίας της έκφρασης, αλλά είναι νόμιμη και έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή», είπε και χαρακτήρισε ανορθόδοξη την απόφαση της κυβέρνησης για 4 κανάλια. «Στην Ελλάδα χωρούν 40-50 κανάλια», εκτίμησε.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής οι τόνοι ανέβηκαν όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι είναι ο άνθρωπος του μαύρου στην ΕΡΤ, με εκείνον να απαντά πως «κλείσαμε την ΕΡΤ γιατί είχαμε δημοσιογράφους σαν εσένα, φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ». Σε κόντρα ήρθε ο Γιάννης Αλαφούζος και με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο ότι αναπαράγει ψευδή δημοσιεύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ