ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Όχι στην αντισυνταγματικότητα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Πιερρακάκης: «Σπάμε ταμπού»

Βουλή: Όχι στην αντισυνταγματικότητα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Πιερρακάκης: «Σπάμε ταμπού»

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην ολομέλεια της Βουλής

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Απορρίφθηκε πριν από λίγο κατά τη συζήτηση στη Βουλή η πρόταση να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια από τη Βουλή με τον υπουργό  Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να σημειώνει στην τοποθέτησή του ότι «σπάμε ταμπού». 

Νωρίτερα αίτημα για να συζητηθεί η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου είχαν καταθέσει στο προεδρείο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Περρρακάκης στην τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων».

«Διαλέγουμε να εμπιστευτούμε τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων», σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Σωκράτη Φάμελλο σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ο αριθμός των μεταπτυχιακών με δίδακτρα, καθώς και ότι υπήρξε μαχαίρι σε κρατικές επιχορηγήσεις.

Αναφερόμενος στην παρουσία των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα τόνισε ότι με το νομοσχέδιο υπάρχει μέριμνα για την μη κερδοσκοπικότητα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η άδεια αφαιρείται.

Nωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απέρριψαν την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Η απάντηση Πιερρακάκη στο ΠΑΣΟΚ

«Εάν υπάρχει μία κερδοσκοπία, πέραν αυτής που απαγορεύεται με το νόμο, και η οποία πρέπει να αποφευχθεί, είναι η πολιτική κερδοσκοπία ενόψει ευρωεκλογών, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εκεί η αποτυχία είναι δεδομένη» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ, Μάντζιου.

Νωρίτερα, ο κ. Μάντζιος είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί μια νέα αγορά, για αυτούς που, με μία προνομιακή πληροφόρηση, θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση, και θα θέσουν εμπόδια εισόδου στους σοβαρούς μη κερδοσκοπικούς φορείς να μπουν σε αυτή την αγορά, όταν θα δημιουργηθεί, μετά την αναθεώρηση. Γι' αυτό υπάρχει αυτή η σπουδή και η βιασύνη» είχε πει ο κ. Μάντζιος.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν ένα άγχος, ενώ μίλησε για πέντε «κυβιστήσεις» του αρχηγού του. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο Ν. Ανδρουλάκης, στις 20/12/23 είχε πει ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, αρκεί το νοσμοσχέδιο να μην είναι σε βάρος δημόσιων πανεπιστημίων, στις 12/2/24 είχε προτείνει το σκανδιναβικό παράδειγμα, στις 22/2/24 είχε πει ότι το νσχ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα το ψηφίσουμε, επειδή θέλουμε μια καθαρή λύση στη τριτοβάθμια και όχι τη εμπορευματοποίηση, σε 4η τοποθέτησή του είχε πει ότι θα συμφωνήσουμε σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι διευθέτηση συμφερόντων και, χθες, είπε ότι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Μιλήσατε αρχικά για το φιλανδικό μοντέλο, που όμως επιτρέπει μόλις στο 30% των μαθητών να μπει στα πανεπιστήμια, και μετά μιλήσατε για το σκανδιναβικό μοντέλο, «όπου παίρνουμε κομμάτια από κάθε σκανδιναβική χώρα..» Αυτό μου θύμισε τον Γιώργο Κωνσταντίνου «όταν παρήγγειλνε το εκμέκ» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Υιοθετήσαμε απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι κυβέρνηση έχει υιοθετήσει απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, που έχουν μια ευρύτερη θέση, σημειώνοντας ότι «αυτό αντανακλά στις δημοσκοπήσεις και με τους δικούς σας ψηφοφόρους, και αντιλαμβάνομαι ότι δυσκολεύεστε» είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για την κριτική περί κερδοσκοπίας και διευθετήσεων, τόνισε ότι «για εμένα, διευθέτηση είναι, είτε να μείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση, είτε να κάνουμε το πολύ παρεξηγήσιμο, [..] να λέτε ότι κάποιοι σας κάνουν και κάποιοι δεν σας κάνουν..».

Για το θέμα του διαλόγου που έπρεπε να έχει προηγηθεί, είπε ότι για το θέμα συζητάμε εδώ και δεκαετίες. «Ξαφνικά εδώ ανακαλύψαμε ότι έχουμε μία περίπτωση μη διαλόγου στο ένα τοτεμικό ζήτημα που συζητάμε από τότε που ήμουνα φοιτητής..»

Από την πλευρά του, ο κ. Μάντζιος σχολίασε προηγούμενες αναφορές του κ. Πιερρακάκη στη γνωμοδότηση Βενιζέλου και στην ερμηνεία του Θεμιστοκλή στον χρησμό για τα «ξύλινα τείχη»: «Δεν ξέρουμε τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών.. Να παριστάνετε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον κ. Βενιζέλο, από τη θέση του υπουργού της ΝΔ.. Αφού τον επικαλείστε, κάντε το ίδιο με τις απόψεις του για τις υποκλοπές και τις επιθέσεις σας στις ανεξάρτητες αρχές» είπε ο κ. Μάντζιος.

Η συζήτηση πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή (8/3), οπότε αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ