ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας για πανεπιστήμια: Τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να ψάχνουν sugar daddies

Κουτσούμπας για πανεπιστήμια: Τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να ψάχνουν sugar daddies

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ στο βήμα της Βουλής

intime

Σκληρή γλώσσα για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια χρησιμοποίησε ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.χαρακτηρίζοντάς το «έκτρωμα»

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να ψάχνουν sugar daddies με τα γνωστά ανταλλάγματα.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο 6'40'' του βίντεο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας. «Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση «που ισχυρίζεται ότι οι φοιτητές που αντιδρούν είναι μειοψηφία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις».

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι έκανε και με την ενέργεια, τον σιδηρόδρομο και την Υγεία. Το πραγματικό σύγχρονο, επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι «η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης σε δωρεάν εκπαίδευση και όχι η περιστολή του, καθώς αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι αναχρονισμός και επιστροφή σε προηγούμενους αιώνες».

Ξεκαθάρισε ότι μόνο η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ ήταν ουσιαστική, θυμίζοντας ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το 2018, πρότεινε επέκταση του άρθρου 16 για πλήρη διασφάλιση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης με απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων συνολικά, κάτι που απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφέρθηκε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και στο λεγόμενο «πανεπιστήμιο της αγοράς και οικοδομείται από τα λόμπι της ΕΕ, τη συνθήκη της Μπολόνια και του ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Το σκανδιναβικό μοντέλο

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ ειδικά λέει ότι απλά πρέπει πρώτα να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16 και επικαλείται το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, οι φοιτητές του οποίου έχουν πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το ευρωπαϊκό μοντέλο έναντι του κυπριακού, κάνει άσφαιρη και παραπλανητική κριτική, καθώς προωθείται σε όλη την ΕΕ η ιδιωτικοποίηση. Η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι Δούρειος Ίππος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα, ενώ έγινε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά επί διακυβέρνησής του», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία

Είπε επιπλέον ότι «την ώρα που οι πολλοί θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια θέση στα πανεπιστήμια, ενώ κάποιοι άλλοι θα μπαίνουν με τα κριτήρια της φορολογικής τους δήλωσης, με μούφα Ελάχιστη Βάση, με επί πληρωμή απολυτήρια. Έτσι η κυβέρνηση θεσμοθετεί πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία».

«Αριστεία της τσέπης», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε μισό επιχείρημα που να τεκμηριώνει επιστημονικά τα οφέλη του νομοσχεδίου, παρά μόνο αναφορές σε αγορά, οικονομική βιωσιμότητα, επιχειρηματικότητα και εταιρείες.

«Υποκρισία και μεγάλο θράσος», χαρακτήρισε ο Δ. Κουτσούμπας το να κλείνουν τα δημόσια και να ανοίγουν ιδιωτικά στο όνομα των περισσότερων ευκαιριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ