ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία - Γεραπετρίτης: « Ανάγκη πολύπλευρης στήριξης στην Ουκρανία»

Τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία - Γεραπετρίτης: « Ανάγκη πολύπλευρης στήριξης στην Ουκρανία»
O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία όπως και την ανάγκη να είναι πολύπλευρη επανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε , η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες του  CNN Greece. 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, πήραν μέρος στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη από το Πεντάγωνο . Είχε προηγηθεί η ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολιντίμιρ Ζελένσκι.

Μία επίθεση που κάλυψαν με εκτενή ρεπορτάζ τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και προκάλεσε την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας διά στόματος Μάθιου Μίλερ ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Αθήνα και Κίεβο καλώντας το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύνοδο την Ουκρανία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέδειξε την πάγια θέση της Αθήνας πώς «στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτες μορφή αναθεωρητισμού που απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα».

Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της επίθεσης με πύραυλο στην Οδησσό.

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης για την Ουκρανία

Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Ε.Ε αφορούσαν τα πυρομαχικά, τους κανόνες για την αποθήκευσή τους, την προστασία των συνόρων όπως και των ευάλωτων κρατών, την άρση ναρκοπεδίων, τη βιομηχανική παραγωγή στην Ουκρανία και τους πυραύλους και τον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

Η Γαλλία με τη σειρά της υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών υποστήριξης της Ουκρανίας με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε αποτυχία η Ρωσία όπως και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να βοηθηθούν οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα παρούσα στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην ανάγκη ενίσχυσης βοήθειας προς την Ουκρανία όπως και την ανασυγκρότησή της. Το Υπουργείο Εξωτερικών στις 15 Φεβρουαρίου είχε διοργανώσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Διεθνές Συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε προηγούμενη δήλωσή του να αναφέρει «στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις και φορείς με συσσωρευμένη εμπειρία και συγκριτικό πλεονέκτημα στο χώρο της ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης. Τέτοιοι τομείς είναι οι ενεργειακές υποδομές, η ναυτιλία, η ψηφιοποίηση, οι κατασκευές, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και πολλοί άλλοι» .

Μπαράζ επαφών Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών

Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Βίλνιους όπου θα έχει μία σειρά από συναντήσεις με τους ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής, όπως και με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Την Τρίτη είχε ένα τετ-α-τετ στο Παρίσι με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ . Είχε προηγηθεί η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη Σύνοδο στο Παρίσι στις 26 Φεβρουαρίου ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», αναφερόμενος σε μία πιθανή αποστολή δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία στο μέλλον προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων και στη Γερμανία.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ με συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία σύγκρουση» ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε σχέση με το ουκρανικό ωστόσο το Βερολίνο απέκλεισε κατηγορηματικά ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ