ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρύνει τις σχέσεις με Βαλκανικές και Αραβικές χώρες η κυβέρνηση

Διευρύνει τις σχέσεις με Βαλκανικές και Αραβικές χώρες η κυβέρνηση
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images/Ιdeal Image

Στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις Βαλκανικές και Αραβικές χώρες εστιάζει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Μπόικο Μπορίσοφ συνοδευόμενος από ευρεία κυβερνητική αποστολή.

Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών G2G είναι η διασυνοριακή συνεργασία, οι σχέσεις με την Τουρκία (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος) και με τα Σκόπια. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα όπως η προστασία του πολίτη, οι επενδύσεις, η διαχείριση των υδάτων, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα και η συνεργασία σε αμυντικά συστήματα. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις υποδομές, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας – Αλεξανδρούπολης.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου Ν. Κοτζιάς, Γ. Σταθάκης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Μουζάλας, Ν. Τόσκας, Π. Σκουρλέτης, Γ. Κατρούγκαλος και Μ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Οι τετραμερείς στο επίκεντρο της Ελληνικής διπλωματίας

Η Ελληνική διπλωματία θα εστιάσει και στην ενίσχυση των σχέσεων όχι μόνο με τη Βουλγαρία, αλλά και με τη Ρουμανία και την Κροατία. Μετά την πρώτη άτυπη τετραμερή συνάντηση, που πραγματοποίησαν οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών αυτών, τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (South East European Cooperation Process - SEECP) στη Σόφια, η επόμενη συνάντησή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τον Οκτώβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη τετραμερής συνάντηση υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, FYROM. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη και είχε ως αντικείμενο όχι μόνο τη φύλαξη των συνόρων αλλά και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών και της τρομοκρατίας.

Συνεργασία με Αραβικές χώρες

Η κυβέρνηση εστιάζει και στη συνεργασία με τις Αραβικές χώρες. Αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε, στις 12 Ιουλίου, με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ Ναχιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Φθινόπωρο προκειμένου να διερευνήσει τις επενδυτικές προοπτικές και την εμβάθυνση του εμπορίου με τα ΗΑΕ.

Με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, Σύνοδος στη Ρόδο, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ