ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιστροφή του γαλάζιου πυρσού, η «μαρμαρωμένη» αντιπολίτευση και ο αντίπαλος της ακρίβειας

Η επιστροφή του γαλάζιου πυρσού, η «μαρμαρωμένη» αντιπολίτευση και ο αντίπαλος της ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την ομιλία του στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Την εκκίνηση μιας ακόμη σκληρής εκλογικής μάχης σφύριξε από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας τον κομματικό μηχανισμό πως θα πρεπει να σηκώσει και πάλι τα μανίκια και να προετοιμαστεί για μία μάχη μετωπική, εκεί όπου δεν χωρά η αδράνεια και ο εφησυχασμός. 

Μία χαλαρή ψήφος μπορεί να λαβώσει τη Νέα Δημοκρατία στην προσπάθειά της για μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, με δεδομένο το ότι για τα επόμενα τρία χρόνια άλλες κάλπες δεν προβλέπονται.

Με μοχλό το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις 5-7 Απριλίου, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει την πολιτική της κυριαρχία στις ευρωεκλογές και να προκαλέσει εκλογική “ασφυξία” όχι μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όσα “κομματίδια” όπως είπε ο Πρωθυπουργός στα δεξιά τα οποία δήθεν εμφανίζονται ως πατριωτικά.

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών

Το μήνυμα που στέλνει ο Πρωθυπουργός στην κομματική βάση και προς τους πολίτες, είναι ότι μπορεί αυτές οι εκλογές να έχουν φόντο ευρωπαϊκό, αλλά στην πραγματικότητα το περιεχόμενό τους είναι καθαρά εθνικό και αφορά όλες τις πτυχές της ζωής τους. Την υγεία, την παιδεία, την άμυνα, τα αγροτικά προϊόντα και την …τσέπη τους.

Τους επόμενους τρεις μήνες η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να “ξυπνήσει” τους εκλογείς λέγοντάς τους πως στις 9 Ιουνίου αναμετρώνται οι δυνάμεις που περιφρουρούν τα σύνορα, με αυτές που τα ήθελαν ορθάνοιχτα και αφύλακτα. Όσοι θωρακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, με εκείνους που καταψήφιζαν τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Οι δυνάμεις που παλεύουν για καλύτερους μισθούς με όσους ασχολούνται μόνο με το αν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση ή τρίτοι και καταϊδρωμένοι.

Μετά τον «Πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» ήρθε το «ξεθυμασμένο κόκκινο του ΠΑΣΟΚ»

Το σκληρό μαρκάρισμα στο ΠΑΣΟΚ δεν προβλέπεται να κοπάσει. Με το βλέμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους, η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία αφορμή για επίθεση να πέσει κάτω. Μετά τον σκληρό χαρακτηρισμό περί “πράσινου ΣΥΡΙΖΑ” ο Πρωθυπουργός επανήλθε με αφορμή τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Αυτή τη φορά με αναφορά και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και με σκωπτική διάθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μπερδέψει όχι μόνο τους οπαδούς του αλλά και τους βουλευτές του. “Πράσινο το ήξεραν αλλά ξεθυμασμένο κόκκινο το βλέπουν να βάφεται” δήλωσε ακολουθώντας τη γαλάζια στρατηγική σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ “έχει χάσει την μπάλα”.

«Σηκώνει σταυρό ο Κασσελάκης»

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα “αστακοκάραβα” Κασσελάκη έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο του Μαξίμου, το οποίο διαβλέπει πεδίον δόξης λαμπρόν για να αποδομήσει το προφίλ του νέου Προέδρου.

«Ο κ. Κασσελάκης έχει να σηκώσει τον δικό του σταυρό με όσα ανακαλύπτονται για τα οικονομικά του. Γιατί όπως φαίνεται, στον ΣΥΡΙΖΑ, έφτιαξαν το 2016 έναν νόμο εναντίον του Μητσοτάκη, αλλά τελικά αυτός στρίμωξε τον Κασσελάκη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως αν και επί μήνες ερωτάται ο κ.Κασσελάκης αν έχει εταιρείες στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύει ρητά η ισχύουσα διάταξη, αυτός δεν δίνει απάντηση.

Με αφορμή και την αυτοκριτική Τσίπρα για το σκάνδαλο Novartis και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και το γεγονός πως εταιρείες Κασσελάκη δανείζουν το κόμμα, το Μέγαρο Μαξίμου περνά το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ηθικό πλεονέκτημα ούτε το κράτος δικαίου μπορεί να κάνει σημαίες του.

Η επιστροφή του πυρσού στο έμβλημα της ΝΔ

Ο πυρσός επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία στο έμβλημα του κόμματος ενόψει του 15ου συνεδρίου το οποίο είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

«Είναι αυτός ο πυρσός που μας συντρόφευε όλους στα πρώτα μας βήματα και στους πρώτους μας αγώνες για την παράταξή μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός επιχειρώντας να απευθυνθεί στο συναίσθημα του σκληρού πυρήνα του κόμματος.

“Με τον πυρσό του σήματός μας να δίνει φλόγα στον αγώνα μας και να ακτινοβολεί το όνομα και την ιστορία μας, ταυτόχρονα όμως να γίνεται και φάρος που θα οδηγεί κοντά μας κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που πιστεύει στην Ευρώπη, στην πατρίδα, στη δημοκρατία, στην πρόοδο” προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στοίχημα η πολιτική σταθερότητα και η μεταρρυθμιστική ορμή

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μάχη των Ευρωεκλογών είναι διπλά σημαντική.

Από τη μία θα κρίνει το αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στο δρόμο των αλλαγών και αν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση για το 2027. Μεταξύ άλλων τον στόχο για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Αν θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας και αν θα δοθεί στη Νέα Δημοκρατία η δύναμη για να ξεριζωθούν οι παθογένειες που κρατούν τη χώρα πίσω.

Από την άλλη ο Πρωθυπουργός στο δρόμο προς τις κάλπες, με τις όλο και πιο συχνές εξορμήσεις του στην κοινωνία, θα συνεχίσει να υπενθυμίζει πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών “μία παράταξη δοκιμασμένη και ικανή ώστε να δυναμώσει την εθνική φωνή έξω από τα σύνορά μας”.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως το γεγονός ότι η αντιπολίτευση παραμένει “μαρμαρωμένη” στα ποσοστά της, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ο πραγματικός αντίπαλος αντιλαμβάνεται το Μαξίμου πως είναι τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και με βάση τη ζωή τους θα ψηφίσουν οι πολίτες, με βάση τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, στο αν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο, να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

Στην Κυβέρνηση έχουν θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες. Τη στήριξη του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια, την αξιοπρεπή υγεία, τη σύγχρονη παιδεία, ένα κράτος ανθρώπινο και ψηφιακό που θα προσφέρει εξυπηρέτηση και την ασφάλεια στον πολίτη.

«Κυνηγάμε την αισχροκέρδεια»

Από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως το κυνήγι της αισχροκέρδειας δεν θα σταματήσει και υπογράμμισε πως αν κάποιοι πιστεύουν ότι με αφορμή τον παγκόσμιο πληθωρισμό θα βρουν ευκαιρία να βγάλουν υπερκέρδη στην πλάτη των καταναλωτών, είναι βαθιά γελασμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ