ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρεμιέρα» για τους «Ρομέους» παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πρεμιέρα» για τους «Ρομέους» παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην τελετή παραλαβής των Romeo

INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή ένταξης των ROMEO στο Πολεμικό Ναυτικό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη «φωλιά» των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Πολεμικού Ναυτικού, στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μεγάλη για το Πολεμικό Ναυτικό» τονίζοντας πως «οι θάλασσες και οι ουρανοί μας θωρακίζουν έτσι ακόμα περισσότερο την αμυντική ασπίδα τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της επιχειρησιακής τους ικανότητας».

«Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή» ήταν ο μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια υπογραμμίζοντας:

«Αυτά τα ελικόπτερα θα προσθέσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο ναυτικό μας».

«Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς»

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μια εποχή σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς».

Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις».

Ο Πρωθυπουργός είδε από κοντά τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού για να μάθει λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά τους, τις δυνατότητες και τον ειδικό εξοπλισμό τους.

MH-60 Romeo: Το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων

Η Ελλάδα με την απόκτηση των συνολικά 7 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R έρχεται να απαντήσει εμφατικά στην τουρκική απειλή ναυπήγησης 6 υποβρυχίων TYPE-214, παρόμοια με τα δικά μας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Είναι εξοπλισμένα με σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου όπως ποντιζομενο SONAR και Sonobuoy, ηλεκτρονικού πολέμου , ραντάρ για στόχους επιφάνειας όπως και μπορεί να φέρει τορπίλες και όπλα εναντίον στόχων επιφάνειας.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R.

Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Ελικόπτερα MH-60: Οι «κυνηγοί» υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 5 Μαρτίου, όπως έγραφε το CNN Greece, η Ελλάδα ήταν έτοιμη για την άφιξη του τρίτου «Ρομέου» του Πολεμικού Ναυτικού στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα.

Είχε προηγηθεί η παράδοση 2 ελικοπτέρων Romeo στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 24 Φεβρουαρίου, τα οποία έφτασαν με το θηριώδες μεταγωγικό C-17 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για τα ελικόπτερα με αύξοντα αριθμό ΠΝ 75, ΠΝ 77 και ΠΝ 76, που είναι το τελευταίο που παρελήφθη.

MH-60R: Αλλάζει σελίδα το Πολεμικό Ναυτικό με τα ελικόπτερα Romeo

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε 2 φάσεις— 4 τον Ιούλιο 2020, και 3 Απριλίου 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 SEAHAWK στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι. Γνωστά και ως Aegean Hawks. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είχαν αγοραστεί απευθείας από τη Sikorsky μεταξύ 1994 και 2005 κι έχουν υποστεί πρόγραμμα εκτεταμένης συντήρησης κι αναβάθμισης.

Τα «Romeo» προέρχονται από την οικογένεια των Black Hawk. Είναι στην ουσία η ναυτική έκδοση του διάσημου ελικοπτέρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ