ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: «Μετωπική» κυβέρνησης με αντιπολίτευση στη Βουλή για το πόρισμα - Οι μάχες στα έδρανα

Τέμπη: «Μετωπική» κυβέρνησης με αντιπολίτευση στη Βουλή για το πόρισμα - Οι μάχες στα έδρανα

Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έχοντας ολοκληρώσει τα δύο πρώτα στάδια της διαδικασίας με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και των αρχηγών, συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη που συνέταξε η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ.

Ουσιαστικά πρόκειται για την κοινοβουλευτική αυλαία της διερεύνησης της τραγωδίας με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται κοντά στα μεσάνυχτα, αφού στο τρίτο σκέλος ακολουθούν οι ομιλίες βουλευτών. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Τι ακολουθεί μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια

Έχοντας την πλειοψηφία των 158 βουλευτών, η ΝΔ θα κλείσει την κοινοβουλευτική διερεύνηση της τραγωδίας. Στο πόρισμα, που είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής, αναφέρεται πως εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως, το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη, θα είχε αποφευχθεί. Σημειώνεται ωστόσο πως εάν ο φάκελος πάει στην Δικαιοσύνη και οι δικαστές κρίνουν ευθύνες πολιτικού προσώπου, θα στείλουν ξανά το πόρισμα στη Βουλή για προανακριτική επιτροπή.

Η κόντρα Βορίδη - Φάμελλου

Από την μια πλευρά η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη και από την άλλη, η κυβέρνηση τονίζει πως το έργο που έπρεπε να επιτελέσει η Εξεταστική, επιτελέστηκε.

Ο κ. Βορίδης «απέκρουσε» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών και τους κατηγόρησε για μικροκομματική εκμετάλλευση. «Όχι μόνο δε συγκαλύψαμε τίποτα, αλλά μπροστά στην κομματική εκμετάλλευση του κάνετε έχουμε σταθεί πολλοί μα πολλοί υπομονετικοί», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Για προσβλητικό πόρισμα έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αμνηστεύσει τους υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση και ζήτησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη. «Εσείς ήρθατε στην εξεταστική και δεν επιτρέψατε να γίνει έλεγχος από τη Δικαιοσύνη. Άρα μας προειδοποιείτε για το σχέδιο αμνήστευσης», τόνισε.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ζητήσει την σύσταση προανακριτικής προκάλεσε την αντίδραση του Μάκη Βορίδη. «Από τη μία είστε κήρυκας και μας εγκαλείτε επειδή δεν αναγνωρίζουμε λέτε ποινικές ευθύνες; Από την άλλη θα καταθέσετε τέτοια πρόταση στο κοινοβούλιο ή όχι;», είπε.

Σφοδρή επίθεση από Ανδρουλάκη

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την για καθεστωτική νοοτροπία, και προσπάθεια να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τόνισε ότι η στρατηγική της συμπυκνώνεται «στη διαφθορά, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία. Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο».

Κατηγορίες «συγκάλυψης» από όλα τα κόμματα

Από την πλευρά του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του υπογράμμισε, ότι «την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα. Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της '' απελευθέρωσης'' των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ευθύνεται γιατί παραπέμπει την ολοκλήρωση των στοιχειωδών έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε βάθος εικοσαετίας. Ευθύνεται γιατί τα έργα αυτά θα χρηματοδοτούνται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία μακριά από τις ανάγκες του λαού για σύγχρονες ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση συνολικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. «Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος των Τεμπών: Ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ρίψασπις. Έπρεπε να είναι εδώ, είτε για να υπεραμυνθεί σε όσα πρεσβεύει η ΝΔ είτε για να αναλάβει ευθύνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο δυστύχημα των Τεμπών, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη ανέφερε: «Μιλούσατε 35 λεπτά για να διαστρεβλώσετε και για να βγάλετε λάδι τον πρωθυπουργό σας ο οποίος επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών. Όπως και οι βουλευτές της ΝΔ. Ούτε 20 βουλευτές από τους 158 δεν είναι παρόντες».

Ο βουλευτής Πέτρος Δημητριάδης από τους «Σπαρτιάτες», δήλωσε ότι έχουμε ιστορικό βάρος ευθύνης απέναντι στα θύματα, στην αλήθεια και στον ιστορικό του μέλλοντος που θα μας καταγράψει ότι είμαι σαν ελλιπείς. Ο βουλευτής της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος δήλωσε: Θα καταλήξουμε να υπάρχει επιτροπή διερεύνησης των Τεμπών, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχουν ευθύνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ