ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με δημοσκοπικό αέρα η ΝΔ ετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο

Με δημοσκοπικό αέρα η ΝΔ ετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση και λήψη απόφασης, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης που κατέθεσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Για ένα δύσκολο από κάθε άποψη φθινόπωρο ετοιμάζονται στη ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προετοιμάζεται για μία σκληρή μάχη με την κυβέρνηση σε επίπεδο κοινοβουλίου και όχι μόνο.

Από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στη ΝΔ και από τις αναλύσεις που έχουν γίνει προκύπτει πως το κόμμα θα είναι καθαρά πρώτο όποτε και αν γίνουν εκλογές και μάλιστα το προβάδισμα φαίνεται να γίνεται ακόμα πιο ισχυρό όσο περνά ο καιρός. Στα θετικά αυτής της κατάστασης για τη ΝΔ είναι το γεγονός ότι η κυβερνησιμότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε εσωτερικές τριβές ή συγκρούσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πλέον ανοιχτά τα χέρια του να προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στην ηγεσία δεν ανησυχούν για ενδεχόμενη χαλάρωση για αυτό από τον Σεπτέμβριο και μετά έχει δοθεί εντολή να υπάρξει εγρήγορση και κινητοποίηση στο σύνολο του κομματικού μηχανισμού. Η αρχή θα γίνει με την παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ενώ πολιτικά οφέλη αναμένει η ΝΔ να αποκομίσει και από τις μάχες που θα δοθούν στο κοινοβούλιο κυρίως από τη συζήτηση για τα εργασιακά.

Η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας από την οικονομία σε θέματα της καθημερινότητας είναι εξάλλου ένα προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει κατά κράτος. Ο ίδιος εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την στρατηγική που ακολουθεί, συνεχείς επισκέψεις σε περιοχές σε όλη τη χώρα και συναντήσεις με πολίτες και κοινωνικούς φορείς, θέλει να αναδείξει την κυβερνητική ανεπάρκεια σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, η υγεία και η παιδεία. Στη ΝΔ μάλιστα θεωρούν πως η κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης θα κορυφωθεί μέσα στο φθινόπωρο όταν θα αρχίσει να φαίνεται και ο αντίκτυπος των σκληρών φορολογικών μέτρων στην κοινωνία.

Ετσι ο Πρόεδρος του κόμματος έχει θέσει ως βασικό στόχο η ΝΔ να παρουσιάσει άμεσα μια ουσιαστική και σοβαρή πολιτική πρόταση η οποία μακριά από λαικισμούς και υποσχέσεις θα μπορέσει να αποτελέσει τη στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση χωρίς να εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως θα πρέπει να πείσει τους πολίτες πως η ΝΔ αλλάζει και πως με νέα πρόσωπα αλλά και σαφές σχέδιο θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα πληθαίνουν και εκείνες οι φωνές στο εσωτερικό της παράταξης που εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και αν δεν φαίνεται να επιδιώκει κάτι τέτοιο, θα αναγκαστεί σύντομα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ