ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διχασμός για τα ευρωομόλογα και το μίνι «άδειασμα» Μητσοτάκη σε Ζελένσκι

Ο διχασμός για τα ευρωομόλογα και το μίνι «άδειασμα» Μητσοτάκη σε Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με ομολόγους του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EUROPEAN COUNCIL /GAETAN CLAESSENS

Η ριζοσπαστική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ δίχασε την Ευρώπη, η οποία όμως όσο πλησιάζουν Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές εκλογές, τόσο αντιλαμβάνεται πως σε περίπτωση επιθετικής κίνησης εναντίον της, σενάριο όχι επιστημονικής φαντασίας πλέον, μπορεί να μείνει και μόνη της.

Ο Πρωθυπουργός έριξε τη “βόμβα” κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες εδώ και μήνες συζητούν σε θεωρητικό επίπεδο τη “στρατηγική αυτονομία” της Ένωσης, αλλά αυτό στην πράξη σημαίνει πόρους, κοινές παραγγελίες αμυντικού υλικού, παραγωγή αρμάτων, μαχητικών αεροσκαφών, μετακινήσεις στρατευμάτων, τυποποίηση διαδικασιών και ίσως και αντιπυραυλική ασπίδα…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στους ηγέτες πως είναι πλέον απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών.

Η Αθήνα πρότεινε η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση.

Ο λόγος της Αθήνας έχει βαρύνουσα σημασία σε αυτή τη συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα δύο «στρατόπεδα» στην ΕΕ

Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συνασπίζονται γύρω από την ανάγκη έκδοσης Ευρωομολόγου. Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία αντιδρούν.

Πηγές της Κυβέρνησης σχολιάζουν σχετικά, πως προφανώς δεν θα υπάρξει σε αυτή τη Σύνοδο απόφαση για το Ευρωομόλογο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνει τώρα και με πρωτοβουλία της Ελλάδα το ζήτημα στο τραπέζι.

Όπως λένε Κυβερνητικές πηγές η πρόταση Μητσοτάκη έχει ήδη συμμάχους και συνιστούν υπομονή…

Η εκτίμηση στην Ελληνική αποστολή, είναι πως όλα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί το μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας από τη μία και από την άλλη το τι θα βγάλει η κάλπη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 60ες Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου.

‘Όλα αυτά μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις εξελίξεις” λένε με νόημα…

Το ποιός θα πάρει τα ηνία της υπερδύναμης στις 20 Ιανουαρίου του 2025 θα καθορίσει πολλά. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν παίρνουν καθόλου στα ελαφρά τις απειλές Τραμπ, ακόμη και αν ο πρώην Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι τα λέει όλα αυτά για να γεμίσει τα ταμεία του ΝΑΤΟ…

Το μίνι «άδειασμα» στο Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει της τοποθέτηση του στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο είχε ο Πρωθυπουργός. Διαμηνύθηκε στο Κίεβο για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Μία ανάρτηση όμως του κ. Ζελένσκι για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, προκάλεσε παρερμηνείες και οδήγησε σε διάψευση από την Αθήνα για τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έγραψε στο twitter πως μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Πηγές της Κυβέρνησης αργά χθες το βράδυ ξεκαθάριζαν όμως, πως καμία συμφωνία δεν υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό.

Επισήμαιναν πως η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης, η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς τονίζουν.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνοασφάλεια κλπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Σε αυτό συμφωνούν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία και σε διαπραγμάτευση βρίσκονται η Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες λένε στελέχη του Μαξίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ