ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FDI: Οι Γάλλοι δίνουν την δική τους φρεγάτα στην Ελλάδα

FDI: Οι Γάλλοι δίνουν την δική τους φρεγάτα στην Ελλάδα
H πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας. Naval Group

Οι Γάλλοι αλλάζουν το πρόγραμμα των παραδόσεων των φρεγατών FDI που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο της πόλης  Λοριάν, της Naval Group, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας Mer et Marine, η 4η κατά σειρά φρεγάτα σε κατασκευή, που προορίζοταν για το Γαλλικό Ναυτικό, θα γίνει η 3η ελληνική.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε το πρώτο πλοίο να είναι γαλλικό, το Amiral Ronarc’h, μετά ακολουθούν η “Κίμων” και η “Νέαρχος” για την Ελλάδα. Μετά θα ακολουθούσε 4η η Amiral Louzeau για τη Γαλλία και 5η η ελληνική “Φορμίων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σειρά των παραδόσεων αλλάζει και διαμορφώνεται ως εξής: Amiral Ronarc’h, Κίμων, Νέαρχος, Φορμίων, Amiral Louzeau.

Ανατροπή για να τηρηθούν οι ημερομηνίες παραλαβής

Στόχος αυτής της ανατροπής είναι να τηρηθούν οι ημερομηνίες παραλαβής από Ελλάδα καθώς η σύμβαση ορίζει πώς η παραλαβή της φρεγάτας «Κίμων» πρέπει να πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου του 2025 , της “Νέαρχος” τέλος Οκτωβρίου 2025 και της “Φορμίων” τέλος Οκτωβρίου 2026.

Ως λόγος αναφέρεται η καθυστέρηση στο πρόγραμμα ναυπήγησης καθώς η πρώτη γαλλική φρεγάτα, Amiral Ronarc’h, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις θαλάσσιες δοκιμές οι οποίες είναι κρίσιμες για τα ακόλουθα πλοία σε περίπτωση που διαπιστωθεί πώς χρειάζεται κάποια ρύθμιση η οποία μετά θα πρέπει να εφαρμοστεί και σα υπόλοιπα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αποδεικνύεται θετική για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς τηρείται το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε ανάπτυξη από τους Γάλλους το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί και στις 3 φρεγάτες, κάτι που είναι εις γνώσιν της ηγεσίας πολεμικού ναυτικού.

Στο τραπέζι η 4η «ελληνική» FDI φρεγάτα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις για μία ακόμη “ελληνική” FDI, την 4η την οποία η χώρα μας είχε ως επιλογή αλλά δεν πραγματοποιήθηκε η παραγγελία της, αναφέρει το δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας Mer et Marine.

Στις αρχές Φεβρουαρίου τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας παρέδωσαν 5 blocks της τρίτης φρεγάτας F-603 «Φορμίων» στη Naval Group.

Στις 4 Οκτωβρίου 2023, καθελκύστηκε επίσημα η πρώτη ελληνική φρεγάτα τύπου FDI «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα μεταθέτει την παράδοση της 2ης γαλλικής φρεγάτας, Amiral Louzeau, από το 2026 που ήταν στο αρχικό πλάνο στο 2027. Όπως είναι προγραμματισμένο το γαλλικό Ναυτικό θα παραλάβει τα δικά του 5 πλοία σε δύο παρτίδες, τα πρώτα 2 μεταφέρονται πλέον για το 2027 και τα υπόλοιπα 3 αναμένεται να παραδοθούν το 2028, 2031 και 2032 αντίστοιχα.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας FDI HN

Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο κλάσης 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ισχυρά εξοπλισμένη (MBDA Exocet MM40 B3C αντι-πλοοικοί πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), η φρεγάτα FDI HN έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).Επωφελείται επίσης από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων μας.

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, οι FDI ενσωματώνουν τη φιλοδοξία και των δύο Ναυτικών να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ