ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για το νέο Μαξίμου: Ο «γρίφος» του προσωπάρχη - Τα ονόματα που ακούγονται

Τα σενάρια για το νέο Μαξίμου: Ο «γρίφος» του προσωπάρχη - Τα ονόματα που ακούγονται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου

AP Photo/Petros Giannakouris

Κανένα ραντεβού με υποψηφίους για τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού δεν έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το Σαββατοκύριακο πήρε το χρόνο του για να σκεφτεί μόνος το ποιός θα μπορούσε να καλύψει τη θέση του προσωπάρχη που αφήνει πίσω του ο Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και αυτή του Σταύρου Παπασταύρου

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ οι αποφάσεις δεν μπορούν να αργήσουν καθώς ο Πρωθυπουργός ήδη βγαίνει μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών.

Κανείς όπως πληροφορείται το CNN Greece δεν γνωρίζει τι σκέφτεται τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός μετά τις παραιτήσεις - αποχωρήσεις δύο εκ των στενότερων συνεργατών του.

Ποιος θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του Σταύρου Παπασταύρου

Τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο εύκολα για το κενό που αφήνει πίσω του ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Όλα δείχνουν πως θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητες του κ. Παπασταύρου εν μέρει στον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και στον γενικό γραμματέα Νομοθετικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιο Κουτνατζή.

Ο κ.Κουτνατζής μη γνωστός στο πανελλήνιο, κάνει εδώ και χρόνια πολλή από τη σκληρή δουλειά στο παρασκήνιο, έχει κερδίσει τον σεβασμό των συνεργατών του για την επάρκειά του, το ήθος και την ευγένειά του και αυτό του πιστώνεται.

O δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κουτνατζής «τρέχει» όλο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενώ είχε αναλάβει και μεταβατικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου όταν είχε παραιτηθεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβε τον ρόλο να παρουσιάσει το νομοθετικό έργο.

Οι δύο άνδρες Βορίδης και Κουτνατζής θα μοιραστούν όπως όλα δείχνουν το πακέτο αρμοδιοτήτων που είχε ο κ. Παπασταύρου.

Ποιές είναι αυτές; Μεταξύ άλλων:

  • Η αρμοδιότητα της υποστήριξης των ενεργειών και των δράσεων του Πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου, όπως ο προγραμματισμός, η οργάνωση, η παρακολούθηση και ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους,
  • Συμβολή στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης
  • Συμβολή στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως θεσμικών ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας.
  • Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η εποπτεία και η ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων επιτροπών, οργανισμών και φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, εξαιρουμένης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
  • Ο συντονισμός των πρωτοβουλιών των συναρμόδιων Υπουργείων για τη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ιδίως για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας.

«Γρίφος» ο νέος προσωπάρχης

Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως είναι το ποιός θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Μπρατάκο.

Τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο αντικαταστάτης δεν θα είναι Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά γενικός γραμματέας.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολιάζουν πως αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι το οποίο θα χρειαζόταν το Μαξίμου και πως θα μπορούσε το νέο πρόσωπο να συνδυάζει τόσο πολιτικά, όσο και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Μία προφανής επιλογή θα ήταν αυτή του Μιχάλη Μπεκίρη Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ανθρώπου της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ανοιχτό και συνεχή δίαυλο με του Υπουργούς και με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και χαίρει του σεβασμού όλων. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον όταν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού προειδοποιούν πως τέτοιες προβλέψεις οι οποίες αναπτύσσονται σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια μερικές φορές πέφτουν “στα βράχια”.

Σε περίπτωση που γίνει μία επιλογή εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, ενός ανθρώπου με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά δεν αποκλείεται όμως ο νέος Γραμματέας του Πρωθυπουργού να συνεπικουρείται από τον κ. Μπεκίρη αλλά και από τον κ. Γιώργο Μυλωνάκη, γενικό γραμματέα της Βουλής και στρατιώτη της παράταξης, το όνομα του οποίου επίσης ακούστηκε για τη θέση, αλλά διαψεύδεται αρμοδίως. Υπογραμμίζεται πως και ο κ. Μπεκίρης ήταν παρών στο Υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Κάποια γαλάζια στελέχη, κοντά στον Πρωθυπουργό δεν αποκλείουν οι αποφάσεις να αργήσουν καθώς πρόκειται για γρίφο για γερούς λύτες.

Είναι όμως πιθανόν ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μία κίνηση έκπληξη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο Πρωθυπουργός να αναζητήσει το κατάλληλο πρόσωπο σε ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του με τους οποίους διατηρεί φιλία ετών ή σε κάποιον άνθρωπο από τον ιδιωτικό τομέα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος, την ώρα που κάποιοι στο γαλάζιο στρατόπεδο θυμούνται αξιόλογους επαγγελματίες όπως ο δικηγόρος Αλέξανδρου Αθανασίου, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Αθανασίου θεωρείται εξαιρετικός νομικός, με γνώσεις ευρωπαϊκού δικαίου, χρηματοοικονομικών και ναυτιλίας.

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, τα ονόματα στα δημοσιογραφικά γραφεία δίνουν και παίρνουν και κάθε πρόβλεψη είναι σίγουρα παρακινδυνευμένη, καθώς οι αποφάσεις αυτές αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ