ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «κόκκινα» η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη και επίθεση στην οικογένεια Μητσοτάκη

Στα «κόκκινα» η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη και επίθεση στην οικογένεια Μητσοτάκη
«Μετωπική» Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη AP Photo/ Eurokinissi

Με την προεκλογική περίοδο εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου να έχει άτυπα ξεκινήσει, η μάχη στο πολιτικό σκηνικό φουντώνει σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα εκτός ορίων.

Συγκεκριμένα, λίγες μόλις ημέρες μετά τη μετωπική στη Βουλή γύρω από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη, τη Δευτέρα (1/4) το θερμόμετρο στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε επικίνδυνα με τη «σκακιέρα» να μετατρέπεται σε «εμπόλεμη ζώνη».

Οι αρχικές ανακοινώσεις με επίκεντρο τον πρώην υπουργό μεταφορών, Κώστα Καραμανλή ήταν μόνο η αρχή της πολιτική θύελλας που ξέσπασε και συνεχίστηκε με «χαρτοπόλεμο», αλλά και μπαράζ δηλώσεων μέσω των social media.

Ωστόσο, η σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ξεφύγει πια από την καθαρά πολιτική αντιπαράθεση και πλέον πέρασε σε μία προσωπική επίθεση κατά της οικογένειας του πρωθυπουργού.

«Αφήστε την οικογένειά μου εκτός πολιτικής σύγκρουσης»

Το βράδυ της Δευτέρας (1/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, προχώρησε σε μία ανάρτηση διαφορετική από όσες έχει κάνει ως τώρα. Μετά την επίθεση που δέχτηκε η οικογένειά του, από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, στον απόηχο της υπόθεσης των παραιτήσεων των δύο υπουργών Μπρατάκου - Παπασταύρου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μπει ένα τέλος στα «χτυπήματα κάτω από τη μέση»:

Μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του πρωθυπουργού αναφέρονται: «Γράφω αυτήν την ανάρτηση ως σύζυγος και όχι ως Πρωθυπουργός. Από την ημέρα της εκλογής μου ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας η Μαρέβα έχει στοχοποιηθεί βάναυσα για έναν και μόνο λόγο. Γιατί είναι γυναίκα μου και έτσι θεωρούσαν κάποιοι ότι θα μου έκαναν ζημιά.

Πολλές φορές αναρωτηθήκαμε αν αξίζει να πληρώνει κάνεις αυτό το οικογενειακό τίμημα. Για να ακολουθήσει μια χυδαία και απρόκλητη ανάρτηση της βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. H Μαρέβα θα κινηθεί νομικά. Και εγώ θα πάω μάρτυρας στο δικαστήριο να την υπερασπιστώ. Ας αφήσουν επιτέλους εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου».

«Δεκάδες καλοί οικογενειάρχες δεν μπορούν να πάνε στη δικαιοσύνη»

Μάλιστα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ακολούθησε και νέα ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έγραψε: «Η ευαισθησία των πολιτικών αποκτά σημασία όταν μπορεί να αγκαλιάσει τις άλλες οικογένειες, αυτές που δεν έχουν ισχύ και διασυνδέσεις, αλλά παλεύουν μόνες τους καθημερινά απέναντι στην αναλγησία πολιτικών που η ευαισθησία τους εξαντλείται στα του οίκου τους».

Τα παραπάνω γράφει ο Στέφανος Κασσελάκης στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας τη δημόσια στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε αιχμηρά πως είναι σημαντικό το να συμπαραστέκεται ένας καλός οικογενειάρχης στη σύζυγό του που πάει στη δικαιοσύνη, «δηλαδή εκεί που δυστυχώς δεν μπορούν να πάνε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή οι δεκάδες καλοί οικογενειάρχες που έχασαν τους ανθρώπους τους στα Τέμπη, επειδή ακριβώς τους το απαγορεύει ο οικογενειάρχης πρωθυπουργός».

Οι νομικές ενέργειες και η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, το απόγευμα της Δευτέρας, από το Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα ακολουθηθούν νομικές ενέργειες κατά το αστικό και ποινικό δίκαιο, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας. Και παράλληλα ανέφεραν πως: «Θεωρούμε αυτονόητο πως το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί την άρση ασυλίας βουλευτού της, προκειμένου να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς», λένε από την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να κρατά ψηλά τους τόνους: «A bientot, madame» («Τα λέμε σύντομα») ήταν η απάντηση της Έλενας Ακρίτα στη μήνυση που δήλωσε πως θα της κάνει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Η τομεάρχης Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζει την επίμαχη ανάρτησή της αμιγώς πολιτική και όχι προσωπική και γι' αυτό δεν αλλάζει ούτε «και».

Tο «κατηγορητήριο» Καραμανλή και η αντίδραση της ΝΔ

Και ενώ η μάχη στη Βουλή από την πρόταση δυσπιστίας είναι ακόμη «ζεστή», κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέχισαν την αντιπαράθεση γύρω από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τη Δευτέρα (1/04), ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα «κατηγορητήριο» εναντίον Καραμανλή, με το οποίο ζήτησε από τη ΝΔ να προχωρήσει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της αρνείται και ακολούθησε... χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων, αλλά και παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη με ανάρτηση στα social media. Την ίδια ώρα, θέση πήρε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη μένει έξω από το πολιτικό παιχνίδι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό με τρία ερωτήματα:

«Θα στηρίξετε την πρόταση με τις ψήφους των βουλευτών σας ή θα οδηγήσετε τον Κώστα Καραμανλή σε αμνηστία; Θα σπάσετε την εξίσωση ''Μητσοτάκης= Καραμανλής'' ή θα ταυτιστούν τα δύο τζάκια σας για πάντα, γύρω από το έγκλημα των Τεμπών; Αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ικανοποιήστε όχι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενός ολόκληρου λαού: Στείλτε τον Κώστα Καραμανλή στη δικαιοσύνη».

Μαξίμου: «Επικοινωνιακό πυροτέχνημα»

Μάλιστα, από την Κουμουνδούρου στο κατηγορητήριο κατά Καραμανλή έκαναν λόγο ακόμα και για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο». Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές απαντούσαν πως: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ