ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στις Βρυξέλλες

Ελληνοτουρκικά: Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στις Βρυξέλλες
ΠΗΓΗ Χ

Συνάντηση στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τετ α τετ τους πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να καθορίζουν την ατζέντα, τις ημερομηνίες και το πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πώς συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο οδικός χάρτης της διμερούς συνεργασιας και η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον Μάιο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να ταξιδέψει μέχρι την γειτονική χώρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα με σκοπό να οριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία καθώς τους έχει ανατεθεί από τους αρχηγούς των δυο χωρών να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με απώτερο στόχο μία ένταση ή μία πιθανή διαφωνία να μην οδηγήσει σε κρίση.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Μάϊο

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γείτονα πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο που το πολιτικό σκηνικό αλλάζει μετά το ηχηρό χαστούκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών .

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα όχι μόνον αποτύπωσε την δυσαρέσκεια σε βάρος του Τούρκου προέδρου αλλά αποτύπωσε και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την άνοδο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με τους δημάρχους Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς να αναδεικνύονται σε εν δυνάμει ηγετικές φιγούρες.

Η καθίζηση Ερντογάν καθώς το κυβερνών κόμμα έχασε όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας δεν θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου εκτιμούν αναλυτές.

Τον Απρίλιο τα ΜΟΕ και «Θετική Ατζέντα»

Τέλη Απριλίου θα λάβουν χώρα στην Αθήνα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (ΜΟΕ) .

Η Ελληνική αντιπροσωπεία είχε μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου, όπου είχαν διεξαχθεί οι αντίστοιχες συνομιλίες με την τουρκική .

Τότε οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ όπως και να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Στις 15 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο επόμενος συζήτησης πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών , Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη και του Τούρκου ομολόγου του , Μπουράκ Ακσαπάρ.

Το φλέγον ζήτημα της ΑΟΖ

Η Αθήνα έχει εκφράσει τη διάθεση διαλόγου με την Άγκυρα , ωστόσο μεγάλο αγκάθι παραμένει το ζήτημα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ , όπου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών , Γιώργος Γεραπετρίτης .

Ο πρωθυπουργός σε σχέση με την επίσκεψή του τον Μαϊο στην Άγκυρα και την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πώς «αν δεν λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» ενώ συνέχισε «αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».

Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν μείζονα ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ , η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ασφάλεια στη Νότια Γειτονία .

Ως προς τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες του Νότου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει επισημάνει τις ελληνικές θέσεις υπογραμμίζοντας πώς «σκοπός της συμμαχίας είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών όπως είναι η εδαφική ακεραιότητα , ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου , η προστασία της ανθρώπινης αξίας »

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν, επ’ αφορμή της 75ης επε-τείου ίδρυσης του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ