ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλτάς: «Φυλακή χωρίς πολιτισμό, είναι μια καταδίκη συνεχής για τους κρατουμένους»

Μπαλτάς: «Φυλακή χωρίς πολιτισμό, είναι μια καταδίκη συνεχής για τους κρατουμένους»
Ένα υπουργείο πολιτισμού οφείλει να έχει ειδική μέριμνα για τους κρατούμενους, τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, από τα Χανιά (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην σημαντική συμβολή του πολιτισμού στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας αναφέρθηκαν ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Ευτύχης Φυτράκης, από τα Χανιά.

Ο υπουργός Πολιτισμού και ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισκέφθηκαν τις αγροτικές φυλακές Χανίων καθώς και το γενικό κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1», συνοδευόμενοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για αποστολή επιλεγμένων βιβλίων, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες των φυλακών, καθώς και στη συνεργασία με το υπουργείο δικαιοσύνης για ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων εντός των φυλακών.

«Ο πολιτισμός είναι παντού. Και η δική μας αντίληψη, το κάτι παραπάνω, είναι ότι ένα υπουργείο πολιτισμού οφείλει να έχει ειδική μέριμνα για τους κρατούμενους, να βοηθά όσο μπορεί στον εξανθρωπισμό της ζωής τους γιατί όσο οι κρατούμενοι αρχίζουν και καταλαβαίνουν ένα θεατρικό που μπορεί να παιχτεί στη φυλακή, να παίξουν οι ίδιοι, το τραγούδι, που και οι ίδιοι μπορούν να αποδώσουν, αρχίζουν και καταλαβαίνουν καλύτερα τον εαυτό, τη σχέση τους με τον κόσμο και ενδεχομένως γιατί βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα», τόνισε ο κ. Μπαλτάς λέγοντας, ότι, «φυλακή χωρίς πολιτισμό, είναι μια καταδίκη συνεχής για τους κρατουμένους χωρίς ελπίδα».

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας με το υπουργείο πολιτισμού καθώς και για το γεγονός, ότι, ο κ. Μπαλτάς επισκέφθηκε τις φυλακές Χανίων, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.

«Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Δείχνει τη νέα πολιτική εξωστρέφειας των φυλακών, δείχνει το άνοιγμα σε δράσεις πολιτισμού οι οποίες είναι η μοναδική διέξοδος για ένα σύγχρονο μοντέλο αντεγκληματικής πολιτικής, για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα με ανοικτούς ορίζοντες που θα βλέπει τον πολιτισμό ως μία δράση απαραίτητη στη φυλακή», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φυτράκης αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο δικαιοσύνης στις ελληνικές φυλακές, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση των φυλακών της χώρας με προσωπικό, έκανε γνωστό ότι πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για κάλυψη 633 θέσεων σε φυλακές, λέγοντας, ότι, προτεραιότητα θα δοθεί στις φυλακές Χανίων και Σερρών.

Ο κ. Φυτράκης ανακοίνωσε, ότι στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1», θα ανεγερθεί κτήριο επιμορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. «Για μας η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι δράσεις εξανθρωπισμού είναι απαραίτητα κομμάτια της φυλακής. Δεν είναι μόνο τα κάγκελα και τα μπετά», σχολίασε.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1», ο διευθυντής του καταστήματος Γιάννης Κλαπάκης, ανακοίνωσε, ότι από την Παρασκευή στη φυλακή καθιερώνεται το παιδικό επισκεπτήριο, όπου τα παιδιά κρατουμένων θα μπορούν να βλέπουν τους γονείς τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ