ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ενημερώνεται σήμερα από την ΑΔΑΕ μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ανδρουλάκης: Ενημερώνεται σήμερα από την ΑΔΑΕ μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα (8/4) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την άρνηση της Αρχής να τον ενημερώσει για τους λόγους που έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε μερικά δεκτή την αίτηση ακυρώσεως κατά της πράξης του προέδρου της Α.Δ.Α.Ε., με την οποία απορρίφθηκε το από 7.9.2022 αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να του γνωστοποιηθούν, η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του, του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως: «Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ