ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθαρή απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Καθαρή απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Υποστηρίζουμε απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα, με αφορμή τη δημιουργία θαλάσσιων παρκών στο Αιγαίο. 

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σε ανακοίνωσή του εγκαλεί την Άγκυρα για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος.

Ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μία προκλητική ανακοίνωσή του έθετε και πάλι υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Έκανε λόγο για «αμφισβητούμενο καθεστώς» προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε de facto κατάσταση.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών.

Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος.

Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της «Διάσκεψης για τους ωκεανούς μας» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, παρατηρείται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αυτή τη φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, για τη δική της ατζέντα.

Θα θέλαμε, επίσης, να προειδοποιήσουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην παίζουν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας για τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματαμε βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι περιβαλλοντολογικό. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζονται και θα προσδιοριστούν με βάση και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο και ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, ευελπιστούμε να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, όπως έχουμε πει και τίποτα άλλο. Από κει και πέρα ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με κάποια πολιτική κίνηση στο πολιτικό πεδίο. Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο. Από κει και πέρα δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ