ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμος Αθήνας: Ομόφωνο «όχι» στο ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κλιματική κρίση

Δήμος Αθήνας: Ομόφωνο «όχι» στο ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κλιματική κρίση

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας

INTIME NEWS / ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Την αντίθεσή του σε διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε με ομόφωνο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, θεωρώντας πως αφαιρεί σοβαρές αρμοδιότητες από το Δήμο.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (10/4), «με το νομοσχέδιο, το υπουργείο επιχειρεί να αφαιρέσει από τους δήμους σοβαρές αρμοδιότητες που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και τα δίκτυα ομβρίων υδάτων στις πόλεις.

Μέσω του ψηφίσματος, καλείται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί σε ενημέρωση και διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, πριν την προώθηση του σχεδίου νόμου προς ψήφιση στην Βουλή, με παράλληλη παράταση του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης».

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων είναι το ακόλουθο:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων:

Διαπιστώνει με έκπληξη το μέγεθος των αλλαγών που προκαλούνται στον ρόλο του, όσον αφορά στην τήρηση της νομιμότητας και την πάταξη της ανομίας σε τοπικό επίπεδο, αλλαγές που πλήττουν το θεσμικό του κύρος.

Επισημαίνει ότι η όλη επεξεργασία του ΣΝ δεν στηρίζεται σε μια σοβαρή αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας, αυτής της τόσο προβληματικής δημόσιας πολιτικής, αλλά ούτε και της πολιτικής περιβαλλοντικής επιθεώρησης, η οποία θα αναλάβει ένα τόσο σοβαρό επί πλέον βάρος, ενώ ήδη ασκεί αναποτελεσματικά τον μέχρι σήμερα ρόλο της.

Διαμαρτύρεται για την μη διεξαγωγή εκτενούς και συστηματικής διαβούλευσης με την Αυτοδιοίκηση, που ασκεί αυτό το καθήκον μέσω των ΥΔΟΜ, προ της επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, ώστε δια του διαλόγου να αναδειχθούν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα της πλημμελούς άσκησης ελέγχων και πάταξης της αυθαίρετης δόμησης.

Θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της αυθαιρεσίας, στη βάση εξυγίανσης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης της σχέσης του δημόσιου με τον πολίτη, με πρωταρχική μέριμνα την διαφάνεια και την τόνωση της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

Ζητά από το ΥΠΕΝ πλήρη ενημέρωση για τους πόρους που εισπράττονται (και έχουν εισπραχθεί) στην έκταση του Δήμου Αθηναίων από το Πράσινο Ταμείο, ως πρόστιμα της υπαγωγής αυθαιρέτων σε καθεστώς τακτοποίησης, αλλά και από άλλες διατάξεις (πχ εξαγορά θέσεων στάθμευσης), ποσά τα οποία εισπράττονται για να συμβάλλουν σε μια πολιτική αντιστάθμισης των επιβαρύνσεων που προκαλεί η αυθαίρετη δόμηση και αύξηση της πυκνότητας χρήσης του αστικού περιβάλλοντος. Θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου, ώστε τα ποσά αυτά να αποδίδονται αναλόγως στον Δήμο.

Καλεί τον Υπουργό ΠΕΝ να προβεί σε πλήρη ενημέρωση και διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, πριν την προώθηση του ΣΝ προς ψήφιση στην Βουλή, με παράλληλη παράταση του χρόνου δημόσιας διαβούλευσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ