ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταρρυθμίσεις «uber alles» το μήνυμα Μητσοτάκη - Η καθημερινότητα «κλειδί» των εκλογών

Μεταρρυθμίσεις «uber alles» το μήνυμα Μητσοτάκη - Η καθημερινότητα «κλειδί» των εκλογών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου

AP Photo/Petros Giannakouris

Να προωθήσει πάση θυσία τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία για να αναπνεύσουν, δεσμεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεξαρτήτως πολιτικής και προεκλογικής αντιπαράθεσης. «Μόνο με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» τονίζει, «όσο και αν κάποιοι ξεβολεύονται».

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι πως η Ελλάδα αποτελεί ένα success story για την Ευρώπη γέμισε υπερηφάνεια την ελληνική Κυβέρνηση όπως και οι δηλώσεις του Επιτρόπου που υπενθύμιζαν πως ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι στο 0% και κάτι, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 2% και κάτι, γεγονός που κάνει μεγάλη διαφορά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στην Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από τον βραχνά της ακρίβειας που μεταφέρεται από το πιο μικρο ως το πιο μεγάλο γαλάζιο στέλεχος από την κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες σε ομιλίες και συνεντεύξεις θα τονίζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην πενταετή θητεία της με έμφαση στην υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Τελευταίο παράδειγμα στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων. Από την Κυβέρνηση τονίζουν ότι επιτέλους χάρη στο νέο δικαστικό χάρτη και μόνο από αυτή την παρέμβαση θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες.

Αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα κάτι το οποίο όπως λένε από το Μαξίμου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για φορολογικές δηλώσεις, ελέγχους που δεν τελειώνουν ποτέ και σε σκληρούς όρους στις ρυθμίσεις χρεών. Καταργούνται έγγραφα, βιβλία και παραδοσιακοί έλεγχοι λένε γαλάζια στελέχη.

Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Το μεγαλύτερο αγκάθι για την Κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια και επισκιάζει όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΜΈγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως υπάρχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων, μειώσεις στις τιμές ειδών νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας και αυτό αποτυπώνεται όπως λένε στην ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται σε επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος – Μάρτιος) στις εξής κατηγορίες τροφίμων: νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).

Μειώσεις τιμών καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού καταγράφεται πτώση τιμών κατά -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας κατά -2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23.

Η αγορά τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνονται οι δομικές στρεβλώσεις υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.

Για το Βίλνιους αναχωρεί ο Πρωθυπουργός

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 13 ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος του εν λόγω σχήματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έμφαση στον άξονα Βορρά-Νότου, μέσω διασύνδεσης οικονομικών και υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα στον Διάδρομο αυτό με έργα αναβάθμισης υποδομών και εγχειρήματα διαδυνσεδιμότητας με γειτονικές χώρες που την αναδεικνύουν σε κόμβο ενέργειας, μεταφορών και logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Βαρσοβία, όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που διοργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. (ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ